Михајловићева у ТЕ „Kостолац“: Недопустива спорост у реализацији пројекта, нећу дозволити да се тако ради

Михајловићева у ТЕ „Kостолац“: Недопустива спорост у реализацији пројекта, нећу дозволити да се тако ради

24/12/2020 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас са директором „Електропривреде Србије“ Милорадом Грчићем градилиште у Термоелектрани „Kостолац Б“, блок 3, и том приликом изјавила да је реч о највећем градилишту у области енергетике, да је недопустива спорост у реализацији овог пројекта и да неће дозволити да се тако ради.

 

“Ово градилиште је веома важно за наш енергетски систем. У озбиљном је кашњењу и заједно са ЕПС-ом и извођачем радова, кинеском компанијом ЦМЕЦ, покушаћемо да то променимо. За нас је неприхватљив предлог извођача да се радови заврше на јесен 2022. године, из искуства на пројекту у претходном министарству знам да је могуће ствари покренути брже. И овде сам данас да извођачу пошаљем јасну поруку да неке ствари нећемо толерисати, као што нећемо стајати са стране и посматрати реализацију пројекта. Знам колико добро раде друге кинеске компаније у Србији и ЦМЕЦ ће морати да им се прикључи”, рекла је она.

 

Михајловићева је додала и да је ЦМЕЦ прва компанија која је најавила успорење радова због пандемије и да ће Министарство и ЕПС бити ту да пруже сваку помоћ.

“Именовали смо мали тим који ће бити овде све време, учинићемо све да помогнемо извођачу, али ћемо и обавити разговоре да би се овај блок завршио и раније. Ниједно градилиште у саобраћају и инфраструктури није стало с радом током пандемије, овде фале људи, инжењери и ефикаснија реализација. Учинићемо све да променимо овај ток спорости, јер ЕПС-у су потребне нове инвестиције и пројекти”, закључила је она.

 

Милорад Грчић рекао је да је стање на градилишту у Kостолцу у значајној мери у фази кашњења, те да је изгубљено пет година од потписивања уговора до почетка радова 2018.

“Ово је један од најважнијих пројеката за ЕПС, изградња 350 мегаватног блока. Важно је да се што пре заврши и буде на мрежи. Уговор је по принципу кључ у руке. Срећан сам због помоћи коју ћемо имати од Министарства, јер овај пројекат доприноси стабилности ЕПС-а и стабилности снабдевања електричном енергијом. Сигуран сам да ћемо, без обзира на све проблеме, успети да убрзамо радове и да ћемо већ почетком 2021. видети значајне промене на градилишту”, рекао је Грчић.