Vučić uručio odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Vučić uručio odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

24/12/2020 Off By BERB

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja za izuzetne zasluge i postignute rezultate u  oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na ceremoniji upriličenoj u zgradi Predsedništva.

Uručenju odlikovanja prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković.

Ukazom predsednika Republike za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva odlikovani su Srebrnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ potpukovnik Boško Šerbedžija i potpukovnik Zoran Erkić, kojima je predsednik Vučić uručio odlikovanja na početku današnje svečanosti.

Predsednik Vučić uručio je Medalju za zasluge 32 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a Srebrnu medalju za revnosnu službu 52 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Obraćajući se odlikovanima, predsednik Vučić je nagrađenima najpre uputio dve poruke.

– Jedna je da kakvu god medalju ili odlikovanje dobijete za vas to predstavlja posebnu obavezu i veliku čast. Vi niste samo pripadnik vojske, već neko kog je država odabrala da obavlja najvažniji posao, da je čuva i da joj služi. Ali imate i obavezu više da tu medalju i odlikovanje nosite gde god da se nalazite. Uvek morate da budete najodgovorniji, najozbiljniji, najmarljiviji. To je velika obaveza. Medalja ostaje i vašim roditeljima, supružnicima i vašoj deci na ponos da ste činili dobra dela i velike stvari u vreme kada to nije nimalo lako – rekao je predsednik Vučić.

Kako je istakao, nagrađeni treba da na svakom mestu na najbolji način zastupaju interese svoje otadžbine, da budu primer svima i da se uvek bore za svoju zemlju.

– Znam da pozicija vojske i vojnika nije idealna, ali trudili smo se da kroz teške uslove polako podižemo standard vojnika, da podižemo interoperabilne mogućnosti i borbenu gotovost naše vojske. Najvažnije je da popravimo vaš materijalni status i životni standard – naglasio je predsednik Srbije.

Prema rečima predsednika Republike, na Srbiju mnogi gledaju kao na remetilački faktor.

– Mi ne želimo da budemo slabi ni da ikoga ugrožavamo, čuvaćemo mir, ali vi morate da vodite računa i u svakom trenutku da budete spremni da zaštitite i sačuvate našu zemlju od potencijalnog agresora. Za to uvek moramo da budemo pripremljeni – istakao je predsednik Vučić i poželeo nagrađenima da im medalja bude podstrek za dalji rad.

Potpukovnik Boško Šerbedžija odlikovan je Srebrnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“. Kako je istakao, svaka pohvala i nagrada za pripadnika vojske za njega ima dvojako značenje.

– Lično, kao priznanje za trud i rad i drugo, značajnije, to je dokaz da naša vojska i naše Ratno vazduhoplovstvo imaju dobar proces regrutovanja, selekcije i obuke. Zahvalio bih svim mojim bivšim učiteljima i nastavnicima, profesorima, komandirima i komandantima u jedinicama u kojima sam služio, jer su mi na najbolji način preneli znanje i omogućili da ovo odlikovanje ponesem s ponosom – istakao je potpukovnik Šerbedžija.

Jedan od odlikovanih je i zastavnik Dragan Stevanović iz 126. brigade VOJIN.

– Izuzetno sam počastvovan što sam od predsednika Republike dobio Medalju za zasluge. Drago mi je što sam posle 30 godina službe dobio jedno ovako visoko priznanje. Kao podoficir Vojske Srbije učestvovao sam u mnogim akcijama i borbenim dejstvima i zbog toga sam veoma počastvovam što sam dobio priznanje – rekao je zastavnik Stevanović.

Vojni službenik Saško Stević iz Centra Ministarstva odbrane Požarevac odlikovan je Srebrnom medaljom za zasluge.

– Posebno mi je drago, jer je to najviše odlikovanje koje sam do sada dobio. Odlikovanje nije samo moje, već i mog kolektiva i moje porodice, što mi znači. Takođe, odlikovanje će doprineti da u budućem radu na najbolji način izvršavam zadatke – rekao je Stević.

Desetar Saša Kukolj iz 333. inžinjerijskog bataljona iz Pančeva odlikovan je Srebrnom medaljom za revnosnu službu za koju misli da je zaslužio za svojih 25 godina rada u vojsci.

– Ovo odlikovanje mi najviše znači iako nije prvo. I dalje ću nastojati da svojim radom što više doprinosim uspešnosti svoje jedinice – naglasio je desetar Kukolj dodajući da je zbog njegovih čestih terena za ovo odlikovanje zaslužna i njegova porodica.