Селаковић са амбасадорима земаља Вишеградске групе

Селаковић са амбасадорима земаља Вишеградске групе

22/12/2020 Off By BERB

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадорима и представницима амбасада земаља Вишеградске групе (В4), коју чине Чешка, Мађарска, Пољска и Словачка.

 

Министар је рекао да је Србија конструктиван партнер државама чланицама Вишеградске групе, да су овакви сусрети веома значајни за подстицање даљих активности, поручивши да је управо Вишеградска група пример успешне евроинтеграције, регионалне сарадње и борбе за заједничке циљеве.

 

Захвални смо на снажној подршци држава чланица Вишеградске групе нашем приступном процесу ЕУ, поручио је Селаковић, истакавши да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Србије, те да је у фокусу нове Владе област владавине права и наставак спровођења свеобухватних реформи.

 

Искуство Вишеградске групе у регионалном удруживању је, према његовим речима, драгоцено за Србију, јер може бити примењено и у региону Западног Балкана у оквиру иницијативе „мини шенген“ и бити од користи свим чланицама.

 

Захвални смо Вишеградској групи на иницијативи за формирање Фонда за Западни Балкан који активно ради на поспешивању сарадње цивилног сектора, као и на подизању квалитета живота становништва региона, поручио је министар.

 

Шеф српске дипломатије са задовољством је констатовао да су билатерални односи са државама Вишеградске групе веома добри, као и да је Србија заинтересована за додатно интензивирање политичког дијалога на највишем нивоу са свим чланицама.

 

Селаковић је указао да би реализација билатералних посета на највишем нивоу представљала снажну основу за даље јачање наших односа и да би створила нове перспективе у међусобној сарадњи, посебно у области економије и инвестиција.