Podrška EU za nabavku vakcina za Zapadni Balkan

Podrška EU za nabavku vakcina za Zapadni Balkan

18/12/2020 Off By BERB

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija Zapadnog Balkana o epidemiološkoj situaciji i merama.

Tokom razgovora bilo je reči i o dostupnosti vakcina kroz COVAX mehanizam za partnere sa Zapadnog Balkana i načinima kako da se u što kraćem roku obezbedi bar deo potrebnih doza u isto vreme kada i za članice EU.

Komesar Varheji informisao je ministre o trenutnoj situaciji u pogledu COVAX mehanizma, kao i o mogućnostima dostupnosti vakcina čim Evropska agencija za lekove odobri neku od vakcina.

Takođe, upoznao ih je sa dodatnim aktivnostima koje je Evropska komisija preduzela na prenameni dela sredstava iz višekorisničkog IPA programa za 2020. godinu koja će biti iskorišćena za nabavku vakcina za region Zapadnog Balkana.

Joksimović je objasnila da, na osnovu prethodno potpisanih sporazuma o nabavci vakcina sa proizvođačima, države članice EU imaju mogućnost da ustupe za kupovinu ili doniraju deo zakupljene količine vakcina trećim državama.

Ona je naglasila da je Srbija zahvalna na inicijativi komesara za dodatnim sredstvima za nabavku vakcina, ali da je za našu zemlju još važniji pravovremeni pristup vakcinama i da očekujemo da nam bude dostupan deo potrebnih doza isto kada i članicama EU.

Na sastanku je Varheji pojasnio da se radi o pristupu ograničenoj količini pouzdanih vakcina odobrenih od strane službi EU za potrebe prioritetnih grupa poput medicinskog osoblja, starijih, ranjivih i drugih rizičnih grupa.

Deo pomoći, do 15 odsto, mogao bi da se iskoristi za nabavku dodatne opreme i medicinskog materijala koji su neophodni za sprovođenje vakcinacije ili upravljanje ovim procesom.

Ministarka je izrazila posebnu zahvalnost komesaru Varhejiju na snažnoj solidarnosti i pomoći koju je EU tokom poslednjih meseci obezbedila u cilju jačanja otpornosti zdravstvenog sistema u Srbiji.

Kako je navela, to se odnosi na nabavku i transport neophodne zdravstvene opreme, dodatni angažman zdravstvenih radnika i pružanje podrške materijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.

 

Izvor: Ministarstvo za evropske integracije