Srbija preuzela predsedavanje Energetskom zajednicom

Srbija preuzela predsedavanje Energetskom zajednicom

17/12/2020 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je, u ime Republike Srbije, preuzela predsedavanje Energetskom zajednicom (EZ) u 2021. godini.

Mihajlović je posle današnjeg sastanka Ministarskog saveta Energetske zajednice poručila da će naredna godina biti u znaku traženja zajedničkih odgovora na energetske i ekološke izazove i boljem povezivanju u regionu.

Svaka kriza je teška i donosi sa sobom izazove, takva je bila i 2020, u kojoj je Crna Gora predsedavala EZ, ali, verujem da će 2021. biti godina oporavka, rekla je ona.

Očekuju nas velike promene u energetskom sektoru, na kojima ćemo raditi svi zajedno, od povećanja energetske efikasnosti, zelene energije i dekarbornizacije, kao možda najvećeg izazova u našem regionu, rekla je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, cilj je da Srbija u 2021, kao predsedavajuća zemlja EZ, bude primer drugim članicama, kako u donošenju i primeni regulative u oblasti energetike i klimatskih promena, tako i u sprovođenju reformi i stvaranju modernih i efikasnih energetskih kompanija.

Radićemo i na bržem regionalnom povezivanju u oblasti energetike, koje je važno i na našem putu kao regiona ka članstvu u EU. Samo zajedno možemo dati prave odgovore na energetske i ekološke izazove sa kojima se čitav svet susreće, istakla je Mihajlović.

Želim nam svima da sledeće godine, kada se okupimo na narednom sastanku Ministarskog saveta u Beogradu, možemo da se pohvalimo rezultatima koji, sigurna sam, neće izostati, istakla je ona.

 

Izvor: Vlada Srbije