Novih 27 vozila za logistiku Vojske Srbije

Novih 27 vozila za logistiku Vojske Srbije

17/12/2020 Off By BERB

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas primopredaji 27 novih neborbenih vozila za Vojsku Srbije u kasarni “Narodni heroj Stevica Jovanović” u Pančevu.

-Drago mi je da vidim da se projekti opremanja naše vojske nastavljaju nesmanjenim intenzitetom. Ono što je zadatak predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića za nas je da opremanje Vojske bude kontinuirano – rekao je ministar Stefanović.

On je istakao da se posle jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem, posvećenom opremanju Vojske, već preduzimaju koraci kako bi svi dodeljeni zadaci bili realizovani u narednom periodu.

– Učinićemo sve da i u 2021. godini nastavimo još snažnije sa opremanjem naših jedinica i da pokažemo da brinemo o ljudima u vojsci.  Naš zadatak je i da, pored borbenih vozila, unapređujemo kapacitete i neborbenim vozilima koja su potrebna za funkcionisanje naših jedinica, pre svega logistike – naglasio je ministar odbrane, ocenjujući da su uz borbena vozila, koja su prva asocijacija na vojsku, i neborbena jednako važna za funkcionisanje vojske na različitim zadacima.

Ministar Stefanović je podsetio da Vojska Srbije bez adekvatne, dobre i precizne logistike, ne može da ispuni svoje zadatke.

– Savremene cisterne MAN, koje ste ovde mogli da vidite, omogućavaju adekvatno servisiranje naših aviona. Imaju ogroman kapacitet i mogu da snabdevaju dva aviona istovremeno, baš kao što i ova motorna vozila imaju jednu od ključnih funkcija u snabdevanju vojske – ukazao je Stefanović.

Prema rečima pukovnika Dragiše Zinaje iz Uprave za logistiku Generalštaba, među 27 neborbenih motornih vozila koja su danas predstavljena su 22 vozila opšte namene – putnički automobili, kombi vozila i dostavna vozila različitih tipova pogodnih za zajednički transport ljudi i opreme, koja će težišno biti raspoređena u logističke jedinice, kako bi se obezbedila bolja pokretljivost logističkih ekipa.

– Osim toga, tu je i pet specijalnih vozila – tri sanitetska, čime je nastavljeno zanavljanje programa sanitetskih vozila, i dve auto cisterne za gorivo za snabdevanje i dopunu vazduhoplova gorivom, sa mogućnošću dopune gorivom za dva vazduhoplova istovremeno za vreme od pet minuta – istakao je pukovnik Zinaja.

Obilasku su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković i načelnik Uprave za logistiku Generalštaba brigadni general Srđan Petković.