Dodik Lavrovu poklonio ikonu iz Luganska čime je naljutio Kijev, ali i Sarajevo

Dodik Lavrovu poklonio ikonu iz Luganska čime je naljutio Kijev, ali i Sarajevo

17/12/2020 Off By BERB

Izvor: N1 Sarajevo/Foto: Srna

 

BiH se suočava se s novim diplomatskim skandalom nakon posete ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu spoljnih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o poreklu ikone iz Luganska, koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. Ambasada Ukrajine smatra kako je to pružanje podrške agresivnoj politici Ruske Federacije.

 

Nije dugo trebalo da se BiH ponovo nađe u središtu diplomatskog skandala. I ovog puta uzrok je poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i njegov sastanak s predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradom Dodikom. Upravo na tom, za mnoge spornom sastanku, Dodik je Lavrovu poklonio pozlaćenu ikonu poreklom iz Luganska, kao znak srpsko-ruskog prijateljstva. Samo dva dana posle, stigla je nota iz ukrajinske Ambasade.

“Ambasada Ukrajine u BiH smatra kako nepružanje javnog, neodgodivog, nedvosmislenog opovrgavanja od strane najvišeg vođstva BIH informacije, a koja povezuje s navedenim darom, posedovanjem ili prenosom na bilo koji način kulturnih, istorijskih ili verskih vrednosnih predmeta poreklom sa teritorije Ukrajine, koji privremeno se nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, označavaće podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću mnogih hiljada ukrajinskih građana, najvišim rukovodstvom Bosne i Hercegovine”, saopštili su iz Ambasade Ukrajine.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković potvrdila je prijem note, koja je prosleđena Predsedništvu.

“Dobili smo diplomatsku notu od Ambasade Ukrajine u kojoj traže izjašnjenje o tome kako se ikona stara 300 godina našla u posedu BiH zvaničnika, odnosno predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika. Navedenu diplomatsku notu prosledila sam Predsedništvu BiH na izjašnjenje i oni treba da utvrde činjenično stanje. Vidim da postoje razmišljanja da se uključi SIPA i Tužilaštvo BiH kako bi se ovaj slučaj okončao”, rekla je Turković.

Da ovaj “incident” zahteva uključenje istražnih organa, smatraju i poznavaoci spoljnopolitičkih prilika. Ova zemlja je dočekala veliki broj najviših svetskih državnika, od američkog predsednika, dvojice papa, glavnih sekretara UN-a, ali se ovako nešto nikad nije dogodilo, podseća Nedžma Džananović-Miraščija, profesorka na Fakultetu političkih nauka UNSA.

“Po više osnova je ovo sasvim neprimereno i po vrednosti i po činjenici da se radi o kulturno istorijskom artefaktu, a tek kulturno istorijskom artefaktu treće zemlje, dakle zemlje koja nije vezana ni za BiH, ni za Rusiju. Verujem da će istražni organi na ovo da reaguju na odgovarajući način, jer radi se o međunarodnom incidentu”, smatra ona.

Novinar Zoran Krešić Dodikov gest vidi kao skandal i “još jednu ružnu stvar prema BiH”.

“Molim Boga da nije neki ukrajinski artefakt pronađen ko zna gde, a moguće čak i ukraden i koji je došao u ruke Sergeja Lavrova”, smatra Krešić.

I član Predsedništva BiH Željko Komšić, oštro je komentarisao ovu aferu.

“Ako je tačno da je reč o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banjaluku u toku sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda ako hoćemo imalo da smo država, onda neko mora da ide u zatvor ili da kaže sam Dodik odakle mu to i ko mu je doneo, ko mu je to na kraju krajeva ‘uvalio'”, kazao je Komšić.

Kritike stižu i iz Beograda, od predsednika LDP-a Čedomira Jovanovića koji je inače Komšićev savetnik. “Sramota, bruka za naš narod, za Bosnu, bruka za crkvu, bruka za Lavrova, bruka za Rusiju, bruka, bruka, bruka, gde god pipneš bruka”, poručio je Jovanović.

Bivši ministar spoljnih poslova Igor Crnadak smatra kako se brzo treba oglasiti kabinet člana Predsedništva i dati tačnu informaciju oko poklona za Lavrova.

“I ako zaista jeste bilo nekih radnji s druge strane zakona u vezi ovog poklona, naše institucije moraju dati puni odgovor i provesti jednu istragu o svemu tome”, napominje on.

Iz kabineta Dodika danas zid tišine. Niko od prozvanih, ni on, ali ni njegovi savetnici nisu se oglašavali na naša pitanja o ovom problemu i mrlji u ugledu BiH u svetu.