Važna pomoć sektoru turizma i ugostiteljstva

Važna pomoć sektoru turizma i ugostiteljstva

14/12/2020 Off By BERB

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić izjavila je da isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, koja počinje danas, predstavlja dodatnu finansijsku podršku zaposlenima u ovom sektoru, koji su zbog pandemije koronavirusa najviše ugroženi.

Matić je, gostujući na TV Prva, rekla da je za te namene iz  republičkog budžeta izdvojeno približno dve milijarde dinara, i dodala da je donošenje Uredbe o zamenskim putovanjima na početku pandemije spasilo od sigurnog bankrota više od 95 odsto turističkih agencija, koje su tada imale ugovorene aranžmane u vrednosti od približno 85 miliona evra.

To je bila prva sektorska mera i da tada država nije odreagovala ne znam kakvu bismo situaciju imali sada, navela je ona, dodajući da je nakon toga usledio paket mera ukupne vrednosti od približno 5,1 milijardu evra, prevashodno namenjenim turističkim agencijama.

Ministarka je podsetila na to da je i 150 miliona dinara opredeljeno za subvenciju polise osiguranja.

Ono o čemu sada razmišljamo i brinemo vezano za naredni period odnosi se na to da će na naplatu doći mnogi porezi i takse i sve što je bilo odlagano, što će biti dodatno finansijsko opterećenje, rekla je Matić.

Prema njenim rečima, ukupna sektorska pomoć zajedno sa hotelijerima i svim merama za kraj ove godine iznosi približno devet milijardi dinara.

Ona je ukazala na to da je i Fond za razvoj imao posebne kredite koji su usmereni ka preduzećima iz oblasti ugostiteljstva, a 76 njih je apliciralo za to.

Matić je istakla da situacija nije jednostavna i da se ceo svet suočava sa posledicama pandemije koronavirusa, te da je turizam među granama koje su najviše pogođene.

Ona je, na pitanje o broju ljudi koji su ostali bez posla, rekla da je,  prema poslednjim podacima iz Centralnog registra, približno 1.000 radnika u turističkim agencijama u Srbiji ostalo bez posla.

 

Izvor: Vlada Srbije