Nastavak jačanja poljoprivrede i prehrambene industrije

Nastavak jačanja poljoprivrede i prehrambene industrije

14/12/2020 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas prilikom otvaranja Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koji se ove godine održava onlajn zbog epidemije koronavirusa, da će se nastaviti ulaganja usmerena na dalje jačanje i razvoj i poljoprivrede i prehrambene industrije.

Brnabić je, u onlajn obraćanju, istakla da je 2020. godina najbolje do sada pokazala važnost poljoprivrede i prehrambene industrije, dodajući da je ponosna na to što je Srbija bila jedna od retkih zemalja koja na početku pandemije ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i prehrambenih proizvoda.

Premijerka je zbog toga prenela zahvalnost svim poljoprivrednim proizvođačima i prehrambenoj industriji, koji su, kako je naglasila, bili spremni i uspeli su da uprkos takvim okolnostima pokažu otpornost na novonastalu situaciju.

Ona je navela da Srbija ne samo da nije imala nestašice hrane, već upravo suprotno – bila je u mogućnosti da pomogne onima koji su se u tom trenutku suočavali sa tim problemom.

Ovo nam služi kao dalji podstrek da još više ulažemo u poljoprivredu i da snažnije krenemo u transformaciju iz zemlje koja izvozi poljoprivredne proizvode i sirovine u zemlju koja izvozi hranu, proizvode sa dodatnom vrednošću, rekla je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, zato je u mandatu ove vlade prehrambena industrija premeštena iz nadležnosti resora Ministarstva privrede u resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Brnabić je izrazila uverenje da će se već 2021. godine videti konkretni rezultati tog poteza, odnosno da će se videti da poljoprivreda i prehrambena industrija daju novu, dodatnu vrednost za ukupan ekonomski rast Srbije.

Računajte na podršku Vlade Srbije i na nastavak ulaganja. Poljoprivreda je jedna od važnijih komponenti našeg plana razvoja ”Srbija 2025” kako bismo i dalje razvijali i poljoprivredu i prehrambenu industriju, poručila je Brnabić.

Premijerka je čestitala organizatorima na tome što se sajam, i pored epidemije, ipak organizuje onlajn, uz učešće više od 130 proizvođača iz osam zemalja.

Međunarodni poljoprivredni sajam traje do 18. decembra, a građani će manifestaciju moći da prate putem vebsajta www.expoonline.rs.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug