Kulturno nasleđe Srbije na platformi Google Arts and Culture

Kulturno nasleđe Srbije na platformi Google Arts and Culture

12/12/2020 Off By BERB

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je na Google Arts and Culture platformi započelo onlajn predstavljanje kulturnog nasleđa naše zemlje.

U saopštenju se navodi da je na pomenutoj platformi audio-vizuelnim materijalom na atraktivan način za sada predstavljeno sedam izložbi, i to Manastir Studenica, Galerija Matice Srpske, Sinagoga u Subotici, Smederevska tvrđava, Stambena palata Ferenca Rajhla, Ram tvrđava i Crkva manastira Pokajnica.

Ministarstvo u narednom periodu, u partnerstvu sa Google Arts and Culture, planira povećanje lokaliteta od izuzetnog značaja, koji će se naći na ovoj platformi.

Google Arts and Culture predstavlja onlajn platformu putem koje javnost ima priliku da pristupi sadržaju u visokoj rezoluciji, slikama i video-materijalu umetničkih dela i kulturne baštine, prikupljenih od strane institucija u oblasti kulture i saradnika širom sveta.

Projekat omogućava svakome ko ima pristup internetu da kada god poželi može da pogleda zbirke i izložbe u muzejima koje nema priliku da obiđe uživo.

Takođe, profesori i studenti su u prilici da organizuju virtuelna putovanja, kao i onlajn razgovore sa muzejskim ekspertima iz drugih organizacija u oblasti kulture.

Ova vrsta onlajn resursa može da svojom dostupnošću ekskluzivnog materijala građanima širom sveta pomogne u istraživanjima, akademskim radovima, kao i da omogući multidisciplinarno i međuinstitucionalno učenje.

Link na kojem se izložbe mogu pogledati je artsandculture.google.com

 

Izvor: Vlada Srbije