Bogavac: Smenjena sam zbog svojih stavova i ideja, a ne rezultata

Bogavac: Smenjena sam zbog svojih stavova i ideja, a ne rezultata

11/12/2020 Off By BERB

Izvor: N1

 

Skupština grada Šapca smenila je dosadašnje i imenovala nove vršioce dužnosti direktora u većini šabačkih ustanova kulture, kao i članove nadzornih i upravnih odbora u javnim preduzećima i ustanovama kulture. Jedna od smenjenih je i doskorašnja direktorka Šabačkog pozorišta Minja Bogavac koja za N1 kaže da od nove gradske vlasti koju predvodi Srpska napredna stranka nije dobila objašnjenje o razlozima za njenu smenu.

Bogavac kaže da ju je u ponedeljak gradski većnik zadužen za kulturu informisao da će biti smenjena, kao i da se u dokumentu kojim je razrešena navode članovi zakona koji omogućavaju smenu direktorke pre isteka mandata, ali je izostalo objašnjenje koju je od tih stavki ona prekršila.

Na pitanje da li je njena smena politička, Bogavac kaže da postavljanje i razrešavanje direktora ustanova kulture jeste političko pitanje, budući da o tome odlučuje Skupština grada.

“Problem je ovde što nečiji lični stavovi i ideje koje neko predstavlja postaju bitniji od realnih dokazavih stvari, a tiču se rezultata, i načina vođenja neke ustanove”, ističe doskorašnja direktorka Šabačkog pozorišta.

Dodaje i da je sa novim vlastima u Šapcu bilo veoma teško sarađivati zbog čega današnju smenu shvata kao olakšavajući momenat, jer mnogo je teže biti direktorka koja nema podršku osnivača, nego biti slobodna umetnica koja se slobodno izražava.

“Kada vodite gradsko pozorište, ako nemate podršku osnivača, nemate alata da obavljate posao”, kaže Bogavac.

Opširnije o svom radu u Šabačkom pozorištu i razrešenju s mesta direktorke govoriće sutra na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Nelom Tonković koja je takođe danas smenjena sa funkcije direktorke Narodnog muzeja u Šapcu.