Vlada Republike Koreje donirala medicinsku opremu za podršku Srbiji u borbi protiv COVID-19

Vlada Republike Koreje donirala medicinsku opremu za podršku Srbiji u borbi protiv COVID-19

11/12/2020 Off By BERB

Vlada Republike Koreje isporučila je Vladi Republike Srbije medicinsku opremu koja se sastoji od tri automatske mašine za ekstrakciju RNK, setova za ekstrakciju za 18.816 testova, dijagnostičkih setova za 18.700 testova i 19.250 pari lateks rukavica kao podršku Srbiji za borbu protiv COVID-19, a vrednost donacije je 300.000 dolara.

Na ceremoniji primopredaje donacije, koja je danas održana u prostorijama Instituta za virusologoju, vakcine i serume „Torlak“ vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izrazila je zahvalnost u ime Vlade Republike Srbije na donaciji Vlade Republike Koreje.

Ambasador Republike Koreje Hjong-ćan Če izjavio je da se nada da će ova oprema pomoći efikasnom odgovoru Srbije na pandemiju COVID-19 i dodao da će tri automatske mašine za ekstrakciju RNK pomoći za brzo i tačno testiranje na virus COVID-19.

Ambasador Če, podsećajući na donaciju medicinske opreme koju je Koreja uputila Vojnomedicinskoj akademiji 2019. godine, a koja se sastojala od prenosnih ultrazvučnih aparata i monitora za pacijente, naglasio je da će dve zemlje nastaviti da sarađuju u zdravstvenom sektoru kao i u mnogim drugim oblastima.

Povodom ceremonije primopredaje, Ambasada Republike Koreje u Srbiji je dodatno donirala 5,000 zaštitnih maski (FFP-2 ekvivalent) i ambasador Če je rekao da se nada da će zaštitne maske biti od pomoći zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Aleksandar Stefoski izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka saradnje Ministarstva zdravlja i  amabasade Republike Koreje.

Donacije i ukazana  pažnja su dobrodošle, budući da pomažu brzoj dijagnostici i osavremenjavanju, čime se upotpunjuje veći nivo zdravstvene zaštite, rekao je Stefoski.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović je zahvaljujući se, na ovoj i prethodnim donacijama, istakla kako je za instituciju, na čijem je čelu, od izuzetnog značaja međunarodna saradnja u kojoj se posebno istakla Republika Koreja.

Ovaj gest u vreme globalne borbe protiv virusa predstavlja veliku pomoć kapacitetima Republike Srbije za testiranje građana na SARS CoV-2. Dodatni doprinos Republike Koreje ostvaren je kroz razmenu znanja i iskustava putem vebinara na kome su učestvovali stručnjaci iz Republike Koreje i kolege iz instituta, navela je Jovanović.

Domaćin primoredaje donacije vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ Vera Stojiljković  zahvalila se na donaciji Republike Koreje,  naglasivši da medicinskim ustanovama mnogo znači svaka donacija i svaka pomoć.

 

Izvor: Vlada Srbije