Za uspešan nastavak dijaloga neophodno formiranje ZSO

Za uspešan nastavak dijaloga neophodno formiranje ZSO

10/12/2020 Off By BERB

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je, nakon današnje runde tehničkog dijaloga sa Prištinom u Briselu, da je prvo pitanje na kojem je Beograd insistirao bilo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), dodajući da se razgovaralo i o imovini i finansijskim potraživanjima.

Petković je u izjavi novinarima podsetio na to da je prošlo 2.800 dana, a da Zajednica srpskih opština nije formirana, poručivši da je za nas to ključno pitanje i ako govorimo o uspešnom nastavku dijaloga neophodno je da dođe do njenog formiranja.

Dobro je da nakon sedam i po godina konačno govorimo o imovini i finansijskim potraživanjima. To je vrlo osetljivo, krupno i kompleksno pitanje. S obzirom na to da su pozicije Beograda i Prištine po pitanju imovine i finansijskih potraživanja veoma udaljene, predložili smo da prvo utvrdimo principe, koji su zasnovani na međunarodnim standardima, objasnio je on.

Direktor Kancelarije je ukazao na to da je delegacija Beograda došla na sastanak sa spremnom dokumentacijom i predlozima kako bi se principima, mehanizmima i telima uspostavio sistem po kojem bi moglo da se govori konkretno o imovini.

Prema njegovim rečima, Beograd i Priština o tom pitanju imaju apsolutno suprotne stavove, gde Priština nastupa sa svojim interesima i gledištem, a Beograda racionalno i realno.

Mi podnosimo naše dokaze o tome šta je finansirano, ko je vlasnik, ko je ulagao, kao i sve ono što se tiče međunarodnih standarda kada se govori posebno o privatnoj imovini, gde se zna kako se utvrđuje šta je privatna, šta javna imovina i kako se rešava, objasnio je Petković.

On je dodao da potom na red dolaze mehamizmi i tela, stručni ljudi koji će se time baviti, da bi u paralelnom procesu moglo da se na sveobuhvatan i pravičan način to pitanje reši.

Prema njegovim rečima, pokretanjem pitanja imovine daje se doprinos ukupnom rešavanju svih drugih problema u dijalogu.

S obzirom na to da je danas Međunarodni dan ljudskih prava, a pominjući incidente, svakako smo pokrenuli pitanje položaja Srba na Kosmetu, kršenje njihovih prava, ali i najnovijih incidenata posebno napada na Srbe povratnike u Metohiji, ali i uopšte napada koji se dešavaju posebno na centralnom Kosovu, rekao je Petković.

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug