Vlada usvojila plan reorganizacije “Srbijagasa”

Vlada usvojila plan reorganizacije “Srbijagasa”

10/12/2020 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Vlada na današnjoj sednici donela zaključak kojim je usvojen plan za reorganizaciju JP „Srbijagas“, koji znači početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora Srbije.

Mihajlović je istakla da Srbija zaslužuje da ima gasni sektor koji je moćan i profitabilan, a sprovođenje plana koji je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike, omogućiće da se to i realizuje, sa jasnim zadacima i rokovima.

Reformisanje “Srbijagasa“ stvoriće uslove za stabilno i sigurno snabdevanje gasom, kao i mnogo efikasnije i profitabilnije poslovanje gasnih preduzeća, a što je važno i zbog infrastrukturnih projekata koje realizuju, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, plan reorganizacije ‘Srbijagasa” podrazumeva, pre svega, razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između JP “Srbijagasa” i preduzeća “Transportgas” i “Distribucijagas Srbija”, licenciranje ovih preduzeća za delatnost koju obavljaju, kao i usklađivanje njihovog rada sa Zakonom o energetici.

Takođe, ovaj plan obuhvata i donošenje predloga mera za rešavanje pitanja brojnih povezanih preduzeća u kojima „Srbijagas” ima učešće u kapitalu, a koje opterećuju poslovanje ove kompanije, naglasila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je dodala da reformisanje “Srbijagasa”, pored toga što je propisano zakonima Srbije, predstavlja i preuzetu međunarodnu obavezu.

Donošenje plana i sprovođenje ovih reformi je važno i zbog sprečavanja najavljenog uvođenja mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije, kao i zbog otklanjanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa Evropskom unijom, objasnila je potpredsednica Vlade.

 

Foto: Tanjug