Sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom

07/12/2020 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije

 

Član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 i direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović izjavio je danas da je među obolelima od koronavirusa sve veći broj onih sa umereno teškom i teškom, a manje onih sa lakšom kliničkom slikom.

Stevanović je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da je broj obolelih i dalje veliki, kao i broj pregleda u prijemno-trijažnim ambulantama.

On je, upoređujući ovaj vikend sa prethodnim, rekao da je situacija nepromenjena, osim što smo dobili kovid bolnicu u Batajnici, u kojoj je za dva i po dana rada hospitalizovano 360 pacijenata, od kojih približno 90 na intenzivnoj nezi.

Prema njegovim rečima, odgovorna lica u bolnicama i trijažnim ambulantama su umrežena, tako da se tačno zna koliko ima mesta u poluintenzivnim i intenzivnim negama, koliko mesta za kiseoničku terapiju.

Zbog velikog broja pacijenata, samo u Beogradu imamo četiri prijemnotrijažne ambulante, tako da se može desiti da budu popunjena sva mesta u bolnici kada sanitet stigne, objasnio je Stevanović i dodao da se takvi pacijenti zbrinjavaju u drugoj bolnici gde ima slobodnih mesta.

Takođe, kako je predočio, komunikacija je ista i sa privremenim kovid bolnicama u unutrašnjosti kao što su Čair, Niška banja, Sokobanja, gde se upućuju pacijenti iz Beograda, ali i iz tih centara se upućuju ka Beogradu složeni i komplikovani pacijenti.

Direktor Kliničkobolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” Vladimir Đukić upozorio je na to da je zdravstveni sistem prenapregnut, i apelovao na građane da veruju lekarima, jer ih oni neće otpuštati ni dan ranije, ni posle onoga što bude potrebno.

Naši kapaciteti za mesta koja zahtevaju ventilatornu podršku su veliki, ali pacijenti su teški i zahtevaju veliku apsorpciju osoblja i svih resursa, ukazao je Đukić.

U ovom KBC-u se leči 20 dece sa 20 majki, a ima mnogo komplikovanih trudnica koje zahtevaju lečenje infektologa, ginekologa, pulmologa, s tim što su kliničke slike teže nego u prethodnom periodu, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, kapaciteti nisu bili nikada popunjeniji nego sada, pri čemu je bolnica u Batajnici relaksirala čitavu situaciju.

Direktor KBC “Zvezdara” Petar Svorcan preneo je da je u toj ustanovi trenutno hospitalizovano 405 kovid pacijenata, od kojih je 50 na intenzivnoj nezi, a 24 intubirano.

Juče smo primili 45, a otpustili 40 pacijenata, pri čemu dominiraju pacijenti sa teškom kliničkom slikom, preneo je on i ponovio da svi koji se primaju zahtevaju kiseoničku terapiju.

Svorcan je još jednom apelovao na građane da poštuju sve preventivne mere kako bi rasteretili zdravstveni sistem.

 

Foto: Tanjug