Visok nivo bilateralnih odnosa sa Slovenijom

Visok nivo bilateralnih odnosa sa Slovenijom

03/12/2020 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas, u razgovoru sa ambasadorom Republike Slovenije u Srbiji Damjanom Bergantom, da je u proteklom periodu, intenziviranjem političkog dijaloga i ekonomske saradnje dveju zemalja, postignut visok nivo bilateralnih odnosa.

Brnabić je, podsetivši na to da su Srbiju u protekloj godini posetili najviši zvaničnici Slovenije, izrazila uverenje da će se posete na najvišem nivou nastaviti sa poboljšanjem epidemijske situacije u obe zemlje.

Premijerka je istakla da je pandemija COVID-19 pogodila društva i ekonomije širom sveta, trajno ga menjajući, i dodala da, u tom svetlu, jačanje dobrosusedskih odnosa i regionalnih inicijativa imaju značajnu ulogu kako bi se prebrodila sadašnja kriza i preventivno delovalo u budućnosti.

Ona je pohvalila i posvećenost Slovenije učešću u regionalnim pitanjima, čime značajno doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana.

Takođe, održavanje zajedničkih sednica dveju vlada pokazalo se kao dobra praksa, istakla je Brnabić i dodala da očekuje da će se taj kontinuitet nastaviti i nakon epidemiološke krize.

Predsednica Vlade je izrazila zahvalnost Sloveniji na čvrstoj podršci Srbiji u procesu evrointegracija, pre svega na ekspertskom nivou.

Bergant je istakao da je Srbija prijateljska zemlja i da je Slovenija posvećena snaženju bilateralnih odnosa i kontinuitetu političkog dijaloga.

Slovenija će, kako je rekao, nastaviti da pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu, naročito u svetlu predsedavanja Savetu Evropske unije u drugoj polovini 2021. godine.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, predsednica Vlade je navela da je Slovenija jedan od najvećih investitora u Srbiji, čije kompanije zapošljavaju više od 25.000 radnika i istovremeno pozvala i druge slovenačke kompanije da ulažu u Srbiji.

Ambasador Slovenije je poželeo mnogo uspeha u radu nove Vlade Srbije i izrazio uverenje da će se nastaviti kontinuitet u međudržavnoj saradnji, podsetivši na to da se ove godine obeležava i 20 godina diplomatskih odnosa dveju zemalja.

 

Foto: Tanjug