Aktivnosti na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom

Aktivnosti na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom

03/12/2020 Off By BERB

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević poručila je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da svakodnevno treba da se borimo za jednaka prava svih građana i život bez barijera.

Kisić Tepavčević je, prilikom posete Međuopštinskoj organizaciji Saveza slepih Srbije Pančevo, čestitala osobama sa invaliditetom njihov dan, ukazavši na to da je obeležavanje 3. decembra od izuzetnog značaja za društvo u celini.

U prethodnom periodu smo pokazali kako zajedno, konkretnim aktivnostima, možemo da učestvujemo u stvaranju modernijeg društva, u kojem svi imaju jednaka prava, ali i prava na različitost, navela je ministarka.

Ona je podsetila na to da je Ministarstvo u saradnji sa NOOIS u januaru pokrenulo kampanju „Srbija bez barijera“, poručivši da će to ministarstvo nastaviti da podržava rad organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom.

Prema njenim rečima, podrška će biti usmerena ka 33 saveza udruženja osoba sa invaliditetom, koja okupljaju 522 lokalne organizacije u Srbiji, kao i prema 61 preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Kisić Tepavčević je uručila laptop Međuopštinskoj organizaciji Saveza slepih Srbije Pančevo, čije su prostorije obnovljene uz podršku resornog ministarstva i tog grada.

Pomenutu organizaciju obišli su i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, kao i Milan Stošić i Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS).

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu.