Srbija povlači odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

Srbija povlači odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

29/11/2020 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da će Srbija večeras, unilateralno, povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića.

Brnabić je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova u Vladi Srbije Nikolom Selakovićem u Predsedništvu Srbije, rekla da je predsednik Vučić pozvao  nju i ministra Selakovića na razgovor radi konsultacija oko odluke Vlade.

On razume i podržava ovu odluku, jer je u skladu sa Bečkom konvencijom i protokolima. Takođe je rekao da su konvencije važne, ali da su život i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom važnije, istakla je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je Srbija sinoć uskratila gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću, nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata.

Ona je navela da je to učinjeno u skladu sa članom 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Prema njenim rečima, u želji da Srbija pruži još jednom ruku saradnje i prijateljstva, jer je bilo dosta sukoba u regionu, Vučić je zamolio predstavnike Vlade da preispitaju tu odluku.

Konsultovali smo i predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori, koji su ovu odluku podržali. Srbija će unilateralno, jednostrano povući još večeras odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore u Srbiji, istakla je Brnabić.

Premijerka je navela da je Vlada Crne Gore proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata i naložila mu da napusti zemlju zbog izjave u kojoj poziva nekoliko puta na bratstvo, prijateljstvo, slogu i poverenje.

Brnabić je potom pročitala izjavu ambasadora Božovića zbog koje je proglašen personom non grata:

“Velika i slavna Mojkovačka bitka kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore, i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom, istorijska podsećanja treba da nam služe da budemo braća, prijatelji, najbliže komšije, da budemo zajedno u ljubavi, da budemo okrenuti jedni ka drugima i da se međusobno poštujemo i pomažemo da gradimo bratske i prijateljske odnose uvažavajući jasne i nepobitne činjenice sa pravom da ih možda i različito gledamo, poimamo i tumačimo.

Bez obzira na neko novo njihovo gledanje emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje, koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti”.

Ona je poručila da kao predsednica Vlade Srbije, ministar Nikola Selaković i cela Vlada, ali i Srbija u potpunosti se  slažu sa tom izjavom ambasadora Božovića.

Dodala bih da se pola Crne Gore slaže sa ovom izjavom. Ona nikako, ni na koji način ne može biti povod da se ambasador jedne zemlje zbog izjave u kojoj poziva nekoliko puta na bratstvo, prijateljstvo, slogu i poverenje izbaci iz jedne zemlje. Čak i kada se ne slažemo oko izjava, čak i činjenično, to može biti razlog ili povod za protestnu notu, ali zaista nikako za proglašavanje personom non grata jednog ambasadora u jednoj zemlji, istakla je Brnabić.

Premijerka je ocenila da deluje kao da se nešto u Podgorici očekivalo da se desi, da bi se pojavio razlog da izbace  ambasadora Srbije i za dodatna neprijateljstva, za dodatni neprijateljski akt.

Ne želimo da imamo takav sličan neprijateljski akt prema Crnoj Gori. Iz tog razloga doneli smo večeras takvu odluku, pokazujući da sa Crnom Gorom želimo da radimo i sarađujemo. Meni je žao što se sve češće u Crnoj Gori čuje i prekraja istina, istorijska činjenica i govori da je Srbija bila okupator u Prvom svetskom ratu, Srbija koja je izgubila trećinu stanovništva, na koju svi širom sveta gledaju kao najvećeg mučenika Prvog svetskog rata, ukazala je premijerka,  izražavajući žalost što zvaničnici u Crnoj Gori takvu Srbiju proglašavaju danas okupatorom.

Ona je naglasila da kada se sve to ostavi po strani, mora da se da šansa partnerstvu, prijateljstvu i saradnji.

Brnabić je kao prvi razlog za to navela regionalnu stabilnost, saradnju i prijateljstvo sa Crnom Gorom, koje je visoko na lestvici prioriteta Vlade Srbije i predsednika države.

Drugi razlog je, dodala je ona, to što 30 odsto stanovništva Crne Gore čine Srbi.

Bilo kakvo dalje otežavanje situacije Srba u Crnoj Gori nije ni nama ni njima u interesu. Nadamo se da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo nastaviti da gradimo sve bolje odnose sa Crnom Gorom. Nama je do tih odnosa stalo, poručila je premijerka.

Brnabić je podsetila i na značajne ekonomske odnose sa Crnom Gorom, ukazavši da je tokom 2019. godine ukupna robna razmena dostigla vrednost od 857,3 miliona evra, od čega je srpski izvoz bio 787,4 miliona evra.

Isto tako, podsetila je Brnabić, da su građani Srbije važan činilac za ekonomiju Crne Gore, time što su najbrojniji turisti i na mnogo drugih načina.

Mi ćemo povući jednostrano našu odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore iz Srbije. To šaljemo kao akt dobre volje, pruženu ruku prijateljstva i saradnje ubuduće, zaključila je premijerka.

 

Foto: Tanjug