Radovi na prevodnici na Đerdapu teku planiranom dinamikom

Radovi na prevodnici na Đerdapu teku planiranom dinamikom

26/11/2020 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas, sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, direktorkom Evropske investicione banke Dubravkom Negre i direktorom EPS-a Miloradom Grčićem, radove na adaptaciji brodske prevodnice na HE “Đerdap 1”.

Mihajlović je ovom prilikom naglasila da je Dunav veoma važna reka i kao energetski, transportni i vodni koridor, a da je Đerdap naša najveća hidroelektrana, uz napomenu da radovi teku po ustaljenoj dinamici i da će sledeće godine na jesen prevodnica biti završena.

Počećemo adaptaciju i prevodnice na Đerdapu 2. Vrednost radova je 60 miliona evra, polovina je grant EU, a druga polovina je od EIB-a, rekla je ona, dodavši da je reč o partnerima koji su važni za Srbiju, jer naš put jeste ka EU.

Prema njenim rečima, važno je i to da će EPS nastaviti da ulaže u revitalizaciju svojih hidroelektrana, pre svega agregat 6 i HE Đerdap 2, za koju je procenjena vrednost radova 145 miliona evra.

Pred nama su velike promene u energetskom sektoru kako bismo brže išli ka zelenoj energiji, zelenoj agendi i obnovljivim izvorima energije. Sigurna sam da ćemo u tome i uspeti, u saradnji sa partnerima, podvukla je potpredsednica Vlade.

Fabrici je ukazao na to da održivi saobraćaj i pouzdan i jeftin energetski sistem predstavljaju dve glavne politike i investiciona prioriteta Evropske unije ovde u Srbiji – a sada i u svetlu nedavno najavljenog ekonomsko-investicionog paketa EU, gde povezivanje čini glavni element i nastaviće da bude pokretač za dalje ključne investicije.

Đerdap je odličan, konkretan primer projekta povezivanja sa značajnim prekograničnim, ekonomskim i ekološkim efektima. Adaptacija brodske prevodnice doprineće unapređenju mobilnosti na Dunavu, povećaće efikasnost, pouzdanost i konkurentnost vodnog puta na toj reci, istakao je Fabrici.

Negre je rekla da joj je drago da je Srbija jedna od prvih zemalja van EU u koju je EIB počeo da ulaže u vodni saobraćaj.

Ova brodska prevodnica, kako je podvukla, važan je deo naših težnji da približimo Srbiju susednim zemljama i Evropskoj uniji i da podržimo stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Projekat je deo šireg investicionog plana sa Evropskom investicionom bankom, vrednog ukupno 100 miliona evra, izjavila je ona.

Grčić je istakao da je ovaj projekat od ogromnog značaja ne samo za ove krajeve, već i za celu Srbiju, dodajući da najlepši tok Dunava prolazi kroz našu zemlju.

Posle pola veka moralo je ovo da se uradi. Prosečan broj plovila godišnje je bio 6.300, a modernija tehnologija omogućiće nam da dođemo do 10.000 plovila koja će ovuda proći, rekao je on.

Brodska prevodnica Đerdap 1, koja je služila i duže od predviđenog veka od 40 godina, biće modernizovana pomoću sredstava EU u vidu bespovratne pomoći od 11,4 miliona evra.

Dodatni 17,1 milion evra obezbeđen je u vidu zajma od Evropske investicione banke, pod povoljnim kreditnim uslovima za poreske obveznike Srbije.

Realizacijom neophodnih radova, sveukupni tehnički vek obnovljene brodske prevodnice i njena funkcionalnost biće unapređeni za naredni period od 20 godina.

Projekat će podići pouzdanost infrastrukture brodske prevodnice, sprečiće pojavu dugih zatvaranja, skratiće ciklus prevođenja i smanjiće vreme čekanja plovila, čime će Srbija postati pouzdan partner u prekograničnom transportu duž Dunava.

Izvor: Vlada Srbije