Zaposlenima u ustanovama kulture naknada plate od 100 odsto u slučaju koronavirusa

Zaposlenima u ustanovama kulture naknada plate od 100 odsto u slučaju koronavirusa

26/11/2020 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisala je danas dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave, sa predstavnicima tri sindikata u oblasti kulture.

Ovom, izuzetno važnom dopunom Posebnog kolektivnog ugovora zaposleni će imati pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto prosečne plate ostvarene u prethodnih 12 meseci ukoliko je sprečenost za rad nastala zbog potvrđene zaraze koronavirusom ili mera izolacije ili samoizolacije prouzrokovane ovom bolešću.

Gojković, koja je pomenutu dopunu Posebnog kolektivnog ugovora potpisala u ime Vlade Srbije, istakla je da je ona, pre svega, vid sigurnosti za zaposlene u oblasti kulture da neće ostati bez dela mesečnih prihoda ukoliko se razbole od ove bolesti.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je ovo od nesumnjivo od velikog značaja za sve umetnike, s obzirom na situaciju u kulturi i na sve šta kulturni radnici rade kako bi prevazišli krizu u kojoj se nalazi i Srbija i čitav svet.

Na ovaj način, kako je objasnila, želeli smo da pokažemo odgovornost i da država brine o kulturnim radnicima i ceni njihov rad i trud kako bi građanima omogućili da, uprkos pandemiji, imaju kulturni sadržaj.

Sve ustanove kulture suočavaju se sa velikim izazovima u ovim teškim vremenima. Snalaze se da bi realizovali svoje programe, a veliki broj njih je prešao na internet i onlajn prikazuje kulturno bogatstvo, što kao ministar pozdravljam i ohrabrujem, naglasila je Gojković.

Ona je dopunu Posebnog kolektivnog ugovora potpisala sa predstavnicima Samostalniog sindikata kulture Srbije, GS kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Konfederacijom slobodnih sindikata, granskog povereništva za kulturu, Jovanom Dinčićem, Draganom Milanovićem i Smiljanom Stokić.

Predstavnici sindikata su podržali predlog potpredsednice Vlade da predstavnik Ministarstva kulture i informisanja bude deo Kriznog štaba radi neophodnog tumačenja donetih mera na potpuno različite oblike umetničkog stvaralaštva.