Razvoj mreže ključan za telekomunikacije

Razvoj mreže ključan za telekomunikacije

24/11/2020 Off By BERB

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić poručila je, na svečanom otvaranju 28. konferencije TELFOR, da je za uspeh telekomunikacionog sektora razvoj mreže od ključne važnosti.

Matić je napomenula da i u pandemijskom periodu resorno ministarstvo nastavlja sa projektima izgradnje infrastrukture.

Ona je podsetila na to da su prošle nedelje potpisani prvi ugovori sa operatorima za Projekat zajedničke izgradnje širokopojasnog fiksnog pristupa u ruralnim područjima, čija je realizacija planirana do 2022. godine.

Prema njenim rečima, na prvom u nizu javnih poziva obuhvaćena su 34 naselja sa oko pet i po hiljada domaćinstava.

Celokupna prva faza, kako je dodala, predviđa oko 600 naselja za koja ne postoji komercijalni interes za izgradnju mreže, i omogućava ne samo uključivanje svakog građanina u digitalno savremeno okruženje, već i ravnomeran razvoj privrede, poljoprivrede, preduzetništva i ukupne digitalne ekonomije.

Još jedan značajan projekat za digitalnu infrastrukturu jeste i kapitalni projekat „Povezane škole“, koji će omogućiti digitalizaciju celokupnog obrazovnog sistema, stvarajući uslove za razvoj konkurentnih kadrova u globalnim okvirima digitalne budućnosti, istakla je ministarka.

Matić je navela da je do sada izgrađena lokalna računarska mreža u oko 900 škola, sa više od 20.000 učionica.

Telekomunikacioni forum TELFOR je internacionalni godišnji skup stručnjaka koji rade u oblastima telekomunikacija i informacionih tehnologija.

U okviru ovog skupa razmatraju se sva relevantna pitanja telekomunikacija: tehnička, razvojna, regulatorna i ekonomska, kao i pitanja proizvodnje opreme, usluga, servisa i funkcionisanja sistema.

 

Izvor: Vlada Srbije