Građevinski materijal za još 105 izbegličkih porodica

Građevinski materijal za još 105 izbegličkih porodica

24/11/2020 Off By BERB

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je danas da je u toku potpisivanje ugovora sa 105 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske o dodeli paketa građevinskog materijala za završetak započetih kuća i poboljšanje stambenih uslova života.

Reč je o porodicama koje imaju prebivalište u 26 gradova i opština širom Srbije, a pakete, čija je pojedinačna vrednost od 4.500 do 9.000 evra, dobile su na konkursu Komesarijata za izbeglice i migracije.

Pomoć se dodeljuje u okviru Regionalnog stambenog programa, Potprojekat 8. Ukupna vrednost nabavke, koju je kao implement partner sprovela Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o, iznosi 792.138 evra, bez PDV-a.

Pakete građevinskog materijala dobile su izbegličke porodice koje imaju prebivalište u Bogatiću (15), Novom Bečeju (9), Smederevu (9), Kragujevcu (8), Gornjem Milanovcu (8), Titelu (6), Plandištu (6), Paraćinu (5), Svilajncu (4), Mionici (4), Kovačici (4), Golupcu (4), Varvarinu (3), Opovu (3), Čačku (3), Malom Zvorniku (2), Kraljevu (2), Arilju (2) i po jedan paket u Blacu, Velikom Gradištu, Žablju, Pirotu, Prijepolju, Trsteniku, Ljigu i Prokuplju.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice sa prostora bivše Jugoslavije.

Do sada je iz Regionalnog stambenog programa u Srbiji zbrinuto ukupno 5.180 izbegličkih porodica iz BiH i Hrvatske. U okviru tog broja, dodeljeno je 1.893 paketa građevinskog materijala, izgrađeno i useljeno 1.647 stanova, kupljeno 1.350 seoskih kuća sa okućnicom i izgrađeno 290 montažnih kuća.

Ovaj program sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Švajcarske, Italije, Norveške, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.