Ружић и Фабрици о сарадњи Србије и ЕУ у области образовања

Ружић и Фабрици о сарадњи Србије и ЕУ у области образовања

18/11/2020 Off By BERB

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици разговарали су данас о постојећој и будућој сарадњи између ЕУ и Србије у области образовања.

Министар Ружић је нагласио да просветни радници чувају виталност система у овим ванредним околностима и да је одржавање наставе приоритет, као и да пандемија не сме да заустави активности на даљем развоју образовања, у чему и даље очекује одличну сарадњу са ЕУ.

Амбасадор Фабрици је честитао министру Ружићу на именовању и изразио уверење да ће наставити позитивну и конструктивну сарадњу са министром и у новом ресору, како по питању стратешког дијалога, тако и по питању реализације бројних ИПА пројеката.

Ружић и Фабрици су истакли важност образовања, изразивши задовољство да се ова тема нашла међу приоритетима нове Владе.

Фабрици је изјавио да ЕУ охрабрује нову Владу да настави са реформама у образовању и сектору иновација, посебно у средњем и високом образовању како би неопходне вештине биле боље усаглашене са потребама тржишта рада. Такође је изразио наду да ће Србија наставити у пуној мери да учествује у успешном програму Еразмус плус.

Фабрици је подсетио да ЕУ подржава развој образовног сектора у Србији са око 100 милиона евра бесповратне помоћи од 2004. године, као и са близу 90 милиона евра  у области технолошког развоја.

Министар Ружић и амбасадор Фабрици су се сложили да је важно обавештавати шире друштво у Србији о бројним важним успесима које су Србија и ЕУ досад постигле у сфери образовања, те су одлучили да заједно обележе званичан почетак кампање у овој области наредне недеље.