Министар Мали разговарао са амбасадором Немачке

Министар Мали разговарао са амбасадором Немачке

18/11/2020 Off By BERB

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке Томасом Шибом, са којим је разговарао о заједничким пројектима, као и о улагањима немачких компанија у Србију.

Саговорници су разговарали о три важна пројекта са KfW банком који се тренутно преговарају, а који би требало да буду ратификовани у Народној Скупштини до краја ове године. То су Трансбалкански коридор секција 3-Обреновац-Бајина Башта, затим пројекат енергетске ефикасности у јавним објектима и обновљиви извори енергије у сектору даљинског грејања и Програм водоснабдевања и пречишћавања отпадних вода у општинама средње величине у Србији. Сва три пројекта су предвиђена буџетом за 2021. годину, и како су се саговорници сагласили, изузетно важни за Републику Србију.

Они су се сложили да економија након пандемије коронавируса треба да се трансформише тако да буде одржива, те да је управо зато важно улагати у тзв. „зелену економију“. Управо су део такве економије поменути заједнички пројекти које KfW банка спроводи са Републиком Србијом, а чему су обе стране у потпуности посвећене.

Министар Мали се захвалио амбасадору на подршци коју Немачка у том пружа Србији, како у виду заједничких пројеката, тако и у виду улагања немачких компанија, и истакао да смо апсолутно посвећени заједничкој сарадњи. Он је рекао и да је Србија апсолутно спремна да се прилагоди новим околностима, како улагањем у одрживу економију, тако и даљим улагањима у дигитализацију.

Амбасадор Шиб је навео да су инвеститори из те земље који раде у Србији задржали оптимизам, као и да нико од њих није отказао своје инвестиције, већ да су евентуално неке инвестиције померене. Рекао је и да је приметно да све више немачких инвеститора долази у Србију, што је охрабрујуће.

Министар Мали је истакао да ће се наредне године у буџету наћи рекордна издвајања за капиталне пројекте, који ће даље утицати на привлачење страних инвестиција. Мали је навео и да ће у буџету за 2021. годину бити више новца издвојено за подстицаје страним инвеститорима да долазе у Србију, те да је велики број инвеститора управо из Немачке. Он је рекао да економска ситуација у Србији потпуно стабилна, да се захваљући економском пакету мера привредна активност у потпуности задржала, те да је све то утицало и на добре резултате када је реч о привредном расту који ће, према пројекцијама Министарства финансија, ове године бити на нивоу од -1%. Како је министар финансија рекао, то ће бити најбољи резултат у Европи.

Амбасадор Немачке је навео и да се ове године обележава 20 година привредне сарадње Србије и Немачке, те да је у том периоду у Србију уложено око 2 милијарде евра. Он је закључио да су сви заједнички пројекти треба да помогну Србији на њеном путу ка чланству у Европској Унији.