Uručena odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Uručena odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

17/11/2020 Off By BERB

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, 10 odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dodeljenih povodom Dana državnosti.

Svečanosti su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović. 

Predsednik Republike uručio je zlatne medalje za zasluge i zlatne medalje za revnosnu službu zaslužnim oficirima i podoficirima Vojske Srbije.

Obraćajući se dobitnicima odlikovanja, predsednik Vučić naglasio je da je svaki dan važan za njih, jer “vi morate da budete uvek na braniku otadžbine, uvek, u svakom trenutku ne birajući vreme, trenutak i prilike”. Predsednik je istakao da je Kolubarska bitka, po kojoj se slavi Dan Kopnene vojske, najznačajnija bitka između Vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu – simbol naše pobede u tom ratu.

– Vi koji ste danas nagrađeni za vernost i službu otadžbini dostojni ste potomci naših slavnih vojskovođa. U isto vreme na vama je odgovornost da buduća pokolenja srpskih vojnika uspostave moralnu vertikalu sa herojima Cera, Kolubare, Morave i Kajmakčalana – istakao je predsednik Vučić i dodao da kada na Sretenje i na Dan Kopnene vojske dodeljujemo ordenje i odlikovanja, važno je da uvek spremno čekamo pravi trenutak za kontranapad i protiv pandemije virusa Kovid-19.

– Vama želim posebno da zahvalim na ulozi koju je Vojska Srbije u celini imala i koja je bila presudna u uspešnoj borbi za zdravlje naše nacije – rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić je poručio da će svoju ekonomsku snagu jaka i moderna Srbija usmeriti na dodatno jačanje bezbednosti svojih građana.

– Protekli period obeležila su značajna ulaganja u naš odbrambeni sistem, materijalni status naše vojske je nešto bolji, ali svakako bolji nego što je ikada ranije bio. Srbija je sposobna da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima. Od sveg srca zahvaljujem, čestitam i kažem “vrlo dobro”. Naš posao je da služimo Srbiji. Živela Srbija – poručio je predsednik Republike.

Za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su general-major Mladen Vuruna, general-major Bojan Zrnić, pukovnik Željko Obradović i potpukovnik Siniša Marinković. 

Za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije Zlatnom medaljom za revnosnu službu odlikovani su pukovnik Nenad Bačkonja, pukovnik Dragan Stanković, pukovnik Mićo Suvajac, potpukovnik Radoslav Arsenijević, kapetan fregate Duško Žujović i  zastavnik prve klase Predrag Čeperković.

Kapetan fregate Žujović istakao je da je za njega veoma značajno što je medalja uručena u vreme obeležavanja Kolubarske bitke, jer je rođen i odrastao u tom kraju.

– Posebno imam čast i zadovoljstvo jer mi je medalju uručio predsednik Republike i povodom tog jubileja – rekao je kapetan fregate Žujović.

 

Izvor: Ministarstvo odbrane