Србију до краја 2022. године очекује раст БДП-а од 10 одсто

Србију до краја 2022. године очекује раст БДП-а од 10 одсто

11/11/2020 Off By BERB

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП) на којој су анализирани најважнији економски резултати у свим привредним областима, као и напредак пројеката значајних за српску економију.

На седници је констатовано да је од изузетног значаја да се настави са пројектима у области грађевине, нарочито нискоградње, упркос чињеници да је пандемија изазвана COVID-19 довела до извесних застоја.

Премијерка Брнабић подвукла је и значај изградње гасне интерконекције Србија – Бугарска, као и пројеката у вези заштите животне средине, наставку рада на изградњи Дечје болнице „Тиршова 2“, реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије и Клиничког центра Војводине, као и путне инфраструктуре укључујући наставак изградње аутопута „Милош Велики“, Моравског коридора, Рума-Шабац-Лозница и брзе пруге Београд-Нови Сад.

Чланови Савета известили су премијерку да су резултати у пољопривредном сектору одлични, па се очекује да ова година буде рекордна у пољопривредној производњи. Такође, наглашено је да је ИКТ сектор једна од грана привреде која је показала отпорност на ковид кризу и такође забележила раст ове године.

Када је реч о домаћем туризму, забележен је раст броја домаћих туриста, док је, очекивано, дошло до пада броја страних туриста који су посетили Србију.

На седници је констатовано да Влада Србије наставља да реализује све пројекте који, упркос пандемији, нису прекидани, као и да прави прецизне планове за наредну, са циљем да Србија буде међу водећим земљама и економијама у Европи по привредном расту у текућој години.

Према пројекцијама Међународног монетарног фонда, Србију до краја 2022. године очекује укупан раст БДП од скоро 10 одсто, по чему ће бити убедљиво најбоља у Европи, док ће све остале државе у региону имати укупан раст испод пет одсто, неке чак и пад БДП-а до краја 2022. године.

Индустрија континуирано расте и ускоро се очекује отварање нових производних капацитета, као и развојних центара широм Србије, наглашено је на седници.

Премијерка Брнабић закључила је да ће значајне позитивне ефекте на привреду и економију имати чињеница да је у претходна три квартала ове године постигнут успех, што такође указује да реформе и визија владе дају резултате.

 

Фото: Влада Србије