Михајловићева јавно позвала директора “Транспортгаса” на састанак у Владу Србије

Михајловићева јавно позвала директора “Транспортгаса” на састанак у Владу Србије

10/11/2020 Off By BERB

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да су енергетика и рударство стратешки важни сектори и да државна предузећа не постоје зато да би неко био директор, него да би та предузећа била успешна и радила у корист грађана Србије.

Одговарајући на питање новинара после састанка са шефом канцеларије Светске банке у Србији, Стивеном Ндегвом, о томе шта је циљ састанака са предузећима из ресора, Михајловићева је подсетила да је већ имала састанак са ЕМС-ом, које је једно од најбољих предузећа у земљи, а данас има састанак са ЕПС-ом, а да је тема тих састанака стање у предузећима, како убрзати одређене инвестиције, где Министарство може да помогне и који су планови у наредним годинама.

”Искористила бих ову прилику да јавно позовем директора ”Транспортгаса” на састанак у понедељак у 7.30 сати у Владу Републике Србије. Разлог што то радим овако јавно јесте што ниједан начин који смо покушали претходне две недеље није уродио плодом. Час његова секретарица зна где је, час не зна, час је на састанку, час није, не одазивају се на наше позиве, не одговарају на дописе. Kад неко из Министарства енергетике позове „Транспортгас“, они хистерично спуштају слушалицу кад чују ко зове. Зато, ево начина да замолимо директора да у понедељак дође на састанак, у ресорно министарство, односно у Владу Србије. Можда постоје разлози за неку врсту страха, али то данас није тема”, каже Михајловићева.

Она је додала и да жели да поручи људима који су преузели одговорност да воде предузећа у државном власништву, посебно у гасном сектору, да то нису њихова приватна предузећа или личне прћије, како се то у народу каже.

”Сваки километар гасовода, свака пословна зграда, свака столица на којој седе, сваки сто на ком пишу власништво су државе Србије и грађана Србије. Сваки приход који остваре је приход државе, сваки расход који направе је расход који сви плаћамо и правдамо, свака плата коју приме морају да размисле да ли су је заслужили. Свако примање или апанажа које имају у скупштинама повезаних друштава, надзорним одборима, које се мере не хиљадама динара, него хиљадама евра, јесте питање да ли је то заиста њихово и да ли то треба да буде на тај начин”, рекла је она.

”Следећа порука је да Влада Србије није кафана да долазите кад хоћете и с ким хоћете, него долазите онда кад вас из Владе позову на састанак. Такође, нека нико у гасном сектору ни не покушава да свађа председницу Владе, председника Србије или министра са Руском Федерацијом, заклањајући се иза приче да иза њих стоји велика Русија. Велика Русија не стоји иза бахатих директора. Русија је наш важан политички и економски партнер, велики број руских компанија ради у овом и неким другим секторима, ја сам сарађивала са „Руским железницама“, које су једна од највећих светских компанија, и сви су овде добродошли”, нагласила је потпредседница Владе.

Она је подвукла и да предузећа у државном власништву нису награда нити трофеј који добијете зато што сте члан партије која је у коалицији са СНС-ом.

”Не постоје државна предузећа да бисте ви били директори, него да бисте на најбољи могући начин водили та предузећа и донели највише за грађане Србије. Ја сам обичан државни службеник, мој задатак је да служим народу, као и свако ко је у Влади Србије. То се односи и на оне који треба да спроведу политику Владе, односно на државна предузећа. Нема самоуправљања, нема социјализма, само рад, ред и резултати. Разумем да је било једноставније са претходним министром, који је и партијски друг и један добар и миран човек, а ја то нисам. И знам да овај сектор може да донесе два пута већи проценат раста БДП-а него што то доноси данас. Почетак бољег рада у енергетском сектору започиње састанком”, навела је Михајловићева.