Енергетика и рударство базични за развој и будућност Србије

Енергетика и рударство базични за развој и будућност Србије

10/11/2020 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са шефом канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом и са њим разговарала о наставку сарадње посебно у области реформи ових сектора, зелене економије и енергетске ефикасности.

„Разговарали смо данас о неколико важних стратешких праваца, од зелене економије и зелене енергетике, јер иако знамо да се део струје добија из угља, други део је из хидроенергије и желимо да енергетику поспешимо и учинимо чистијом. С друге стране, разговарали смо и о енергетској ефикасности, односно рационалној употреби енергије, на чему ћемо радити са Светском банком“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе рекла је и да је једна тема данас посебно делегирана од стране Министарства, а то је реформа и стварање енергетског и рударског сектора погодним простором за инвестирање.

„Kао што смо увели електронске грађевинске дозволе, тако ћемо радити на увођењу е-енергетике и е-рударства, да све дозволе, лиценце, потребне потврде за рад и пројекте учинимо дигитализованим и електронски доступним. У питању је озбиљна реформа која захтева измену многих закона у овом сектору. Захвални смо на доброј сарадњи са Светском банком, која је наш пријатељ свих ових година и са којом смо у претходном министарству урадили многе велике ствари, од реформи грађевинских дозвола, железнице, великих инфраструктурних пројеката. Сигурна сам да ћемо кроз будућу сарадњу учинити да енергетика, као базичан сектор у Србији, донесе огромне резултате и велики доприност расту БДП-а“, рекла је она.

Стивен Ндегва честитао је потпредседници Михајловић и истакао да му је драго што је она преузела овај сектор, веома важан за будућност Србије.

„Радујемо се наставку сарадње и новим успесима. Данас смо разговарали о реформама у овом сектору, што је од изузетног значаја и допринеће развоју земље. Причали смо о новим могућностима у сектору рударства, као што је литијум, велика прилика за Србију и нова радна места, као и о заштити животне средине и енергетској ефикасности, посебно зеленој енергији. У сарадњи са другим партнерима, наставићемо да подржавамо Србију у свим реформским процесима, као што су е-енергетика и е-рударство“, рекао је Ндегва.