Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945“

08/11/2020 Off By BERB

Izložbom „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ Galerija Doma Vojske Srbije učestvovaće na ovogodišnjoj manifestaciji „Muzeji za 10” koja se održava od 9. do 15. novembra. Tema ovogodišnje manifestacije je Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija.

Izložba je priređena povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a na njenom priređivanju radila je grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“. Izložbenom postavkom u Velikoj i Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, autori dr Jasmina Nikolić, dr Marijana Mraović, Nataša Milošević Dulić i dr Dragana Miloradović, uz muzeološku postavku Vuka Obradovića i umetničku Jelene Knežević, ukazuju na neke od najznačajnijih događaja iz oslobodilačke borbe u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

Viši kustos i načelnica Galerije Doma Vojske Srbije Jelena Knežević ističe da je izložba nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe, prvenstveno u fondovima i zbirkama Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva i Vojnog muzeja.

– Primenom metodologije naučne istoriografije autori su odabrali i prezentovali 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki koji se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam gradova naše zemlje – Istorijskom arhivu Požarevac, Vojnom arhivu, Arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, istorijskim arhivima Beograda, Novog Sada, Niša i Vranja, zatim u Vojnom muzeju, Muzeju istorije Jugoslavije, Muzeju žrtava genocida u Beogradu i u narodnim muzejima u Nišu, Kragujevcu i Kraljevu – rekla je Jelena Knežević.

Prema rečima direktorke Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmine Nikolić, postavka svedoči i podseća na vreme kada je svet bio pod lancima nečovečnosti, nehumanosti, poniženja i destrukcije – na vreme Drugog svetskog rata, a priređena je s namerom da istoričarima koji se bore protiv revizije istorije Drugog svetskog rata ponude dokaze koji mogu doprineti zaustavljanju krivotvorenja činjenica, ali i da odaju priznanje doprinosu savezničke Crvene armije pobedi antihitlerovske koalicije.

– Nebrojene žrtve fašizma, nacizma i kvislinštva opominju nas da ih pomenemo, podsećaju nas da istražujemo činjenice o vremenu koje ne sme da se zaboravi da se ne bi ponovilo, razularilo, ojačalo, poprimilo još jaču nasilnost i krvožednost, opominju nas da očuvamo svest o stradanju u Drugom svetskom ratu – ističe direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

Arhivska dokumenta i fotografije faktografski oslikavaju delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje, uspostavljanje saradnje jugoslovenske Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i njihovu zajedničku borbu za oslobađanje okupirane teritorije Srbije, kaže dr Jasmina Nikolić ali napominje da izložba oslikava i okupaciju zemlje, sudbinu izbeglica i ratnih zarobljenika u nemačkim logorima, stradanje civilnog stanovništva, građana koji nikoga nisu ugrozili, a bili su hapšeni, prevaspitavani, mučeni, ubijani.

Izložbu čine dve glavne tematske celine – „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu – okupacija“ i „Borba za oslobođenje Srbije 1941-1945. godine i saradnja NOVJ sa Crvenom armijom“. Deo izložbe je i elektronska/virtuelna prezentacija arhivskih fotografija, dokumenata, muzejskih predmeta i umetničkih izložbenih eksponata.

Deo izložbe čini „Propagandna umetnost u decenijama posle rata“ gde je izloženo 13 umetničkih slika i vajarskih dela iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu. Reč je o tematski angažovanim radovima umetnika koji su stvarali posle Drugog svetskog rata, kao što su Đorđe Andrejević Kun, Angelina Gatalica, Dušan Gaković, Nandor Glid, Stevan Dukić, Oto Logo, Mira Sandić, Sava Sandić, Milan Četnik i Aranka Mojak.

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945“ otvorena je u Velikoj I Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu do 15. novembra od 11 do 19 časova.