Počela online konferencija “Roditelj u centru pažnje”

Počela online konferencija “Roditelj u centru pažnje”

06/11/2020 Off By BERB

Danas u 10 časova počela je online konferencija koju organizuje UNICEF Srbija, pod nazivom „Roditelj u centru pažnje“.

Cilj konferencije je skretanje pažnje javnosti na važnost podsticajnog roditeljstva i podrške roditeljima dece u ranom uzrastu, jer je podrška roditeljima najdirektnija podrška deci. Zbog toga je i naziv konferencije „Roditelj u centru pažnje“.

 Konferenciju su otvorili direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova, ministar zdravlja u Vladi R. Srbije, dr Zlatibor Lončar, i direktorka globalnih programa i potpredsednica LEGO fondacije, Sara Buči.  Na konferenciji govore stručnjaci, predstavnici univerziteta i roditeljskih udruženja, kao i predstavnici kompanija.

“Roditelji svakodnevno oblikuju iskustva i stvaraju prilike za zdravlje, učenje, zaštitu, rast, dobrobit i razvoj dece. Pre svega se staramo o zdravlju svoje dece, nastojimo da im pružimo odgovarajuću ishranu i da stvorimo sigurno i bezbedno okruženje. Sve to je važno, ali nije dovoljno. Najvažniji faktori koji doprinose razvoju dečjeg mozga su ljubav, briga, pažnja, slušanje i interakcija sa detetom – jednom rečju – responzivno staranje”, navela je u uvodnom obraćanju Kostadinova.

Dalje je istakla da iako većina staratelja (90%) ne odobrava nasilno disciplinovanje, kako fizičko tako ni psihološko kažnjavanje, ipak je čak svako drugo dete izloženo fizičkom disciplinovanju kod kuće koje može ostaviti posledice za ceo život kod dece. Situacija je čak još više zabrinjavajuća kada je reč o maloj deci, s obzirom na to da je svako treće dete uzrasta 3-4 godina izloženo fizičkom kažnjavanju.

“Dobra vest je što svi roditelji mogu da nauče kako da se responzivno brinu o detetu, i to je jedna od ključnih poruka koje treba imati u vidu i koje želim da ponesete sa sobom sa ove konferencije. Kada je reč o snažnim partnerstvima, želela bih da izrazim svoju iskrenu zahvalnost što je ministar zdravlja danas sa nama i što podržava naše programe za roditelje. Uspostavljanjem partnerstava između različitih sektora, možemo da ostvarimo željene promene u životu svakog deteta u Srbiji“, zaključila je direktorka UNICEF-a u Srbiji, Dejana Kostadinova.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar je otvarajući konferenciju posebno osvrnuo na ulogu roditelja. ”Roditeljstvo je uloga koja se često podrazumeva, a kada se nešto podrazumeva, onda manje o tome vodimo računa. Voleo bih da se to promeni i da shvatimo koliki je značaj roditeljstva. To se odnosi i na zdravstveni sistem koji od samog rođenja usmeren na roditelje i decu. Zdravstevni sistem treba da pomogne i pruži punu podršku roditeljima da ostvare njihove roditeljske uloge. Nadam se da ćemo u ovim teškim vremenima i uprkos koroni, sve naše snage usmeriti na to da njima pomognemo i da ih podržimo. Ovo je i trenutak i prilika da roditelje stavimo u centar naše pažnje i ja od ove Konferencije očekujem da čujemo kako to zajedno možemo da uradimo“, zaključio je ministar Lončar.

Sara Buči, direktorka globalnih programa i potpredsednica, Lego Fondacije je rekla da sve više dokaza o roditeljskim prgramima podrške pokazuje da kvalitetnije interakcije kroz igru roditelja i staratelja sa decom u ranom uzrastu imaju za ishod bolje učenje i zdravlje tokom celog života. “U prethodne dve godine inicijativa LEGO fondacije  ’Podsticajno roditeljstvo kroz igru’ podržala je širenje programa i usluge podrške porodicama koje pružaju državne službe u nekoliko zemalja. Takođe nam je zadovoljstvo da kroz ovo partnerstvo podržimo i važan posao koji UNICEF obavlja u Srbiji u smeru jačanja uloge roditelja i staratelja”, zaključuje Buči.

U prvom panelu pod nazivom “Igra – čuvar mentalnog zdravlja dece i roditelja” učestvovali su moderatorka Smiljana Grujić, koordinatorka programa “Podrška, ne perfekcija”, Fondacija Novak Đoković i panelisti Ivana Mihić, doktorka psiholoških nauka i vanredna profesorka Odseka za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Irena Marković, mama i strukovna medicinska sestra iz oblasti medicinskih nauka, iz Beograda, Miša Stojiljković, autor serijala emisija na RTS-u, “Tata, ti si lud” i Inga Mijailović, šefica telefonskog savetovališta “HaloBeba“.

Teme o kojima je bilo reči su kako igra može promeniti život, koliko je važna i kako je graditelj i čuvar kvalitetnih odnosa dece i roditelja, igra kao psihološki imunitet dece i roditelja u borbi sa stresom (npr. COVID stresom). Razgovaralo se i o tome kako se i kada uspostavlja odnos poverenja, emocionalne bliskosti i sigurnosti sa bebom i u kojoj meri ostavlja dubok otisak za ceo život. Poseban osvrt je bio i o rodno balansiranom roditeljstvu – šta je drugačije kad je i tata tu, zatim o roditeljskom stresu i brizi o roditeljima, kao i o resursima za porodicu, zajednici, digitalnim tehnologijama.

Link putem koga možete pratiti online konferenciju koja je u toku: YouTube kanal UNICEF Srbija.