Proizvodi iz Srbije na 3. međunarodnom uvoznom sajmu u Kini

Proizvodi iz Srbije na 3. međunarodnom uvoznom sajmu u Kini

06/11/2020 Off By BERB

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, i ove godine, organizovali su nastup srpskih kompanija na Međunarodnom uvoznom sajmu „China International Import Expo” (CIIE), koji se do 10. novembra održava u Šangaju. Na sajmu se predstavlja 12 kompanija iz Srbije, a kineski partneri i ostali posetioci sajma, i pored otežanih uslova zbog pandemije Kovid 19, imaće priliku da se upoznaju sa ponudom srpske prehrambne industrije. Sajam je tradicionalno otvorio predsednik NR Kine, Si Đinping, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lideri drugih zemalja obratili su se, putem video linka, na ceremoniji otvaranja.

U hali za prehrambene proizvode, na štandu Srbije površine 200m², predstavljeni su proizvodi kompanija: “Van Drunen Farms Europa” DOO, Banatsko Karađorđevo “Mlekara Šabac” AD, ITN Group DOO, Zemun, BMN Malinas DOO, Požega, “Damar Confit” DOO Beograd, “Fruškogorski vinogradi”DOO, Banoštor, “Rubin” AD, Kruševac, “Frikom”, Beograd, Nova Sloga DOO, Trstenik, “ “Simex Original” DOO, Subotica, „Vinarija Čoka plus“ DOO, Subotica, “Aronija Vita” DOO, Krnješevci.

Organizatori CIIE su Vlada NR Kine i Kineski međunarodni uvozno-izvozni biro, a sajam je dobra platforma na kojoj Srbija može da predstavi svoj ekonomski potencijal i da se naše kompanije pozicioniraju na kineskom tržištu.

„Mlekara Šabac zahvalna je Privrednoj komori Srbije i Razvojnoj agenciji Srbije na prilici da se kao, jedina mlekara iz Srbije, predstavi potencijalnim kineskim partnerima. Sa 60 odsto plasmana mlečnih proizvoda na 13 tržišta od Rusije, preko Evrope do Amerike, mi smo vodeći  izvoznik mlečnih proizvoda, a cilj nam je da naši kvalitetni proizvodi stignu i do potrošača u Kini“, istakla je Maja Bađin Georgijević, direktorka korporativnih komunikacija. Posetioci sajma u Šangaju moći će da upoznaju brendove „Mlekare Šabac“ kao što su „Sirko“, „A la Kajmak“, „Mediteraneo sir“ i druge koji nastaju od najkvalitetnijeg domaćeg mleka uz primenu svetskih standarda u proizvodnji hrane, dodala je Bađin Georgijević.

Učešće na međunarodnim sajmovima uz podršku Privredne komore Srbije je, kroz ostvarene kontakte, doprinelo da naša kompanija godišnje izvozi preko 10 000 tona duboko zamrznutog voća, rekla je  Mirjana Nikolić, direktor prodaje ITN GROUP.

Sajmovi su, po njenim rečima, mesta kako ostvarenja i razvoja poslovnih kontakata tako i stvaranja novih ideja i praćenja svetskih trendova.

Na prethodna dva sajma u Šangaju kompanije iz Srbije imale su priliku da kineskim partnerima ponude zamrznutu malinu, sušeno voće, tortilje, voćne sokove, kvalitetno i vrhunsko srpsko vino koje je već našlo put do kineskih potrošača.