Канцеларији за ИТ и еУправу четири награде

Канцеларији за ИТ и еУправу четири награде

06/11/2020 Off By BERB

На данас одржаном свечаном скупу у организацији ”ReSPA” и ”OECD/SIGMA”, посвећеном истицању и промоцији најефикаснијих и најиновативнијих одговора на кризу изазвану пандемијом COVID-19, међународни жири је Канцеларији за ИТ и еУправу Владе Републике Србије доделио чак четири од 11 награда. Канцеларија је добила две награде у категорији Дигитална влада, док по једну награду у категоријама Економија и еЗдравље.

У избор за награде ушле су све институције Западног Балкана које су својом прилагодљивошћу и спровођењем иновативних иницијатива ефикасно и делотворно одговориле на кризу изазвану коронавирусом, и које као такве могу бити инспирација другима у превазилажењу и осталих кризних ситуација.

”Криза условљена пандемијом додатно је убрзала процес дигитализације јавне управе у целом свету, и верујем да је нова нормалност, у којој се сви налазимо, наметнула и нове задатке. Захваљујући пројектима дигитализације јавне управе који су реализовани у претходном периоду, као и јасном циљу који је Канцеларија за ИТ и еУправу поставила испред себе одговор јавне управе у Србији био је брз и флексибилан. Такође, показали смо да можемо да мењамо свест запослених и јавној управи, јер када физички контакт није више опција, чак и највеће бирократе у администрацији схватају да не постоји алтернатива дигитализацији”, изјавио је директор Канцеларије за ИТ и еУправу доц. др Михаило Јовановић.

Јовановић се осврнуо и на Програм ширења знања из области дигиталне трансформације „Србија дигитализује“, јер како је рекао, регионална размена знања и идеја, али и регионално повезивање и омогућавање електронских услуга унутар региона, од непроцењивог је значаја за даљи развој сваке економије, али и региона у целини.

”Дигитално повезивање нарочито долази до значаја за времена пандемије коронавируса. Република Србија је посвећена сарадњи са другим економијама и са великим задовољством и залагањем настоји да стечено знање и искуство подели са свим заинтересованим земљама кроз Програм ”Србија дигитализује” успостављањем различитих видова сарадње у циљу ширења знања и искуства у области дигитализације и еУправе.”, додао је Јовановић.

Награда за институције јавних управа Западног Балкана проистекла је из жеље да се на посебан начин истакну и промовишу оне иницијативе влада региона које осликавају унапређење, иновације, ефикасност, инклузивност и прилагодљивост система јавних управа Западног Балкана у решавању кризних ситуација. Награда за институције јавних управа Западног Балкана је јединствени, заједнички подухват којег су иницирале ReSPA и OECD/SIGMA са жељом да истакну и промовишу најефикасније и најделотворније иницијативе међу владама Западног Балкана. Међународни жири сачињен од глобално признатих стручњака вршио је евалуацију и одабир најуспешнијих иницијатива.