Vojno zdravstvo u borbi protiv Kovida-19

Vojno zdravstvo u borbi protiv Kovida-19

03/11/2020 Off By BERB

Pripadnici vojnog zdravstva spremno su dočekali treći talas virusne infekcije Kovid-19 i nesebično i hrabro, pružajući pomoć stanovništvu, nastavili višemesečnu, neprekidnu borbu u suzbijanju pandemije.

U vojnoj kovid bolnici Vojnomedicinskog centra „Karaburma”, koja bez prestanaka radi od marta ove godine, trenutno se na lečenju nalazi 85 pacijenata, uključujući 10 pacijenata na intenzivnom lečenju. Ukupan kapacitet ove bolnice je 135 kreveta.

Privremena kovid bolnica u beogradskoj „Štark areni” ponovo je počela sa radom 19. oktobra i od tada je u ovu bolnicu primljeno 237 pacijenata. Kapacitet ove bolnice je 510 kreveta, a u lečenju obolelih od Kovida-19, osim 18 pripadnika vojnog zdravstva, učestvuju i medicinari iz 15 civilnih zdravstvenih ustanova. U prethodnom periodu, privremena kovid bolnica u „Štark areni” radila je od 6. jula do 3. septembra.

Vojna bolnica Novi Sad, u skladu sa potrebama Grada Novog Sada, od 4. novembra biće spremna da primi kovid pacijente, za čije lečenje je namenjeno 35 postelja u Internom odeljenju za lečenje kovid pacijenata, koje su kompletno opremljene priključcima za kiseonik i koncentratorima kiseonika.

Ukoliko epidemiološka situacija u našoj zemlji bude to zahtevala, Vojna bolnica Niš, u dogovoru sa Kliničkim centrom Niš, biće aktivirana za lečenje do 85 kovid negativnih pacijenata, nezavisno od vrste njihovog zdravstvenog osiguranja. Trenutno, vojnim osiguranicima u ovoj bolnici na raspolaganju je prijemno-trijažna ambulanta za akutna respiratorna oboljenja, u kojoj mogu dobiti sve informacije o daljem lečenju.

Od 30. oktobra i Vojnomedicinska akademija ponovo je svakodnevno, 24 časa, dežurna zdravstvena ustanova za lečenje svih građana čije zdravstveno stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Na ovaj način, zdravstveni kapaciteti kojima raspolažu Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije osim za pružanje pomoći u suzbijanju virusne infekcije Kovid-19, namenjeni su i za pružanje pomoći u lečenju drugih bolesti, kako vojnih, tako i civilnih osiguranika.