Na posebnoj sednici Vlade tri teme su bile ključne – KiM, BDP i Covid 19

Na posebnoj sednici Vlade tri teme su bile ključne – KiM, BDP i Covid 19

02/11/2020 Off By BERB

Izvor: Tanjug

 

Svi nam govore o “kosovskom zavetu”, i oni u čije vreme je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost i oni koji su ga priznali, a navodnom veleizdajniku Vučiću ostavljaju da se bori, konstatovao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što se na sahrani Amfilohija Radovića govorilo o KiM, uz reči Matije Bećkovića da će izdati ceo srpski narod onaj koji izda Kosovo, te kako komentariše to što se u očuvanje KiM “kunu” oni koji podržavaju Zdravka Krivokapića, koji nema nameru da povuče crnogorsko priznanje Kosova i kako se to zaklinju u očuvanje, a priznaju nezavisnost Kosova.

Ako je policijski čas znak nemoći,onda je mnogo nemoćnih u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će o eventualnom uvođenju policijskog časa, kao što je to trenutno slučaj u mnogim evropskim zemljama, kao i o svim ostalim merama, odlučivati Krizni štab.

“Imamo Krizni štab, mere koje oni kažu apsolutno ćemo sprovesti u delo”, rekao je Vučić.

Protestovali protiv svojih odluka,je l” to Monti Pajton…?

Predsednik  je izjavio danas da su prošle nedelje protest zbog istraživanja i eksploatacije jadarita kod Loznice organizovali upravo oni koji su te odluke i doneli i zapitao da li je to možda Monti Pajton u pitanju ili su stvarno zaboravili da su oni doneli te odluke.

Ističe da je reč o licemerju i dvostrukim aršinima.

Vučić: Prištinski trik, ali đavo se uvek krije u detaljima…

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prištinski trik insistiranje na neustavnosti Zajednice srpskih opština i da to pokazuje da Priština ne želi kompromisno rešenje, što ga, kaže, brine.

Na pitanje koliko je sam briselski sporazum iz 2013. godine ograničavajući za primenu ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, Vučić je rekao da se na to obično poziva albanska strana, ali da tu ima nekoliko detalja i da sve jasno piše u Planu implementacije.

Vučić: Pokušao sam da odam poštovanje, a postao sam meta

Predsednik je izjavio danas da je njegova odluka bila da prisustvuje sahrani mitropolita Amfilohija i oda poštovanje čoveku sa kojim se, kaže, nije često slagao, ali koga je cenio kao velikog narodnog tribuna, koji se retko rađa.

“To je bila moja želja i obaveza, da odem i da se poklonim i ništa više”, rekao je Vučić i demantovao pisanje pojedinih medija da je tražio da govori na sahrani mitropolita.

Vučić: Dodatno podstičemo rast BDP, dodatna ulaganja u puteve

Predsednik Srbije  izjavio je danas da će vlada izdvojiti dodatna sredstva za ulaganje u održavanje puteva i nastavak izgradnje koridora, a sve kako bi se dodatno podstakao rast BDP-a.

“Moraćemo da idemo ubrzano i na dodatna ulaganja u održavanje puteva i zato smo danas dogovorili, Ana Brnabić je to predložila da se izdvoji 14,7 miljardi dinara, a u koridore, da bi platili sve ranije preuzete obaveze i klejmove još čak 10,9 milijardi odnosno gotovo 100 miliona evra”, rekao je Vučić.

Vučić: Zamoliću radnike da ubrzaju radove, iako je hladno

Aleksandar Vučić najavio je danas da će naredne noći obići radnike na izgradnji bolnice u Batajnici, kako bi ih zamolio da ubrzaju radove i pored sve hladnijeg vremena.

On je inače preneo sa sednice Vlade da je dogovoreno da kompanije koje grade tu bolnicu organizuju rad u tri smene, kako bi mogla da počne da radi 1. decembra.

Vučić: ZSO bezuslovna obaveza Prištine

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je članove Vlade Srbije na današnjoj sednici upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom i da im je ukazao da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će Zajednicu srpskih opština formirati posle priznanja nezavisnosti, jer je ZSO bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade kojoj je prisustvovao rekao da je članovima Vlade ukazao na činjenicu da Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispune svoje obaveze iz prethodno potpisanih sporazuma, već da govore da je važno da Beograd prizna nezavisnost Kosova, a da će oni onda formirati Zajednicu srpskih opština.

Vučić: Poslednji razgovor s Amfilohijem bio drugačiji

Predsednik Srbije rekao je danas da su njegov poslednji i pretposlednji razgovor sa mitropolitom Amfilohijem bili mnogo drugačiji od ranijih, jer mu je tada, kaže, mitropolit rekao da mnogo bolje razume njegovu poziciju i poziciju Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije, kojoj je prisustovao, upitan o razumevanju ljudi za probleme sa kojima se suočava Beograd, napomenuo da je njegov poslednji i pretposlednji razgovor sa vladikom Amfilohijem bio mnogo drugačiji nego razgovor pre dve godine.

Vučić izrazio saučešće porodici poginulog radnika Krušika

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas saučešće porodici radnika Krušika, koji je danas stradao u eksploziji na poligonu te kompanije, i dodao da se očekuje kompletan izveštaj nadležnih nakon uviđaja.

Uveren je, kaže, da će biti utvrđena konkretna odgovornost.

Vučić: Za Srbiju bi bilo nešto lakše da pobedi Tramp…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema sumnje da bi za Srbiju bilo “nešto lakše” kada bi na sutrašnjim izborima u SAD pobedio kandidat republikanaca i aktuelni predsednik SAD, Donald Tramp.

Vučić je na konferenciji za novinare, govoreći o kosovskom problemu, rekao da za Beograd ostaju važni američki izbori na kojima je, bez sumnje, favorit demokratski kandidat Džo Bajden, sa kojim, kako kaže, lično ima korektne odnose, ali čija politika nije bila naklonjena Srbiji.

Do 10. novembra odluka o ulasku bez PCR u Albaniju i SMKD

Predsednik  Aleksandar Vučić izjavio je danas da će do 10. novembra biti doneta odluka o ulasku građana Srbije na teritoriju Severne Makedonije i Albanije bez PCR testova, kao i za njihove građane u Srbiju.

Takođe, od tada će biti moguć ulazak srpskih građana na teritoriju Albanije bez pasoša, samo sa ličnom kartom, dok je ulazak za ličnom kartom na teritoriju Severne Makedonije već omogućen.

MMF prognozira Srbiji u naredne 3 godine rast od 10,2 odsto

Aleksandar Vučić izjavio je danas da su projekcije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će ukupan privredni rast Srbije u naredne tri godine, ova plus naredne dve, biti 10,2 odsto.

Vučić je istakao da će to biti najbolji rast u Evropi.

Vučić: Da dižemo ekonomiju, da ne ulazimo u svađe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas članove Vlade, skupštine i druge državne zvaničnike na drugačiji odnos prema zemljama u regionu i teritorijama, da, kako je rekao, mi u Srbiji “trpimo više, a odgovaramo manje”.

Tu molbu preneo je na današnjoj posebnoj sednici Vlade Srbije i apelovao da treba raditi kako je najpametnije da naša ekonomija prestiže sve i da ne ulazimo u političke svađe sa drugim zemljama.

Vučić o rastu privrede: Možemo da budemo optimisti

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da u Srbiji raste industrijska proizvodnja i da po tom pitanju možemo da budemo optimisti.

Vučić je naveo i da bi bilo značajno i dobro za zemlju kada bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP-u sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda, posle tri, i četvrtu godinu za redom ostvari rekordne rezultate.

Vučić: Molba za Štab da se ne zatvaraju ugostiteljski objekti

Predsednik Srbije je zamolio danas premijerku Anu Brnabić i sve članove Kriznog štaba da, ukoliko je moguće, ne donose odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata, kako ne bi ostali bez prihoda.

Na konferenciji posle sednice Vlade, Vučić je rekao da je Srbiji potrebno da ne zatvara svoju ekonomiju.

Korona pravi sve veće probleme, bolnice sve punije

Korona nam pravi sve veće probleme i bolnice su sve punije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić novinarima, sumirajući ono što je bila tema posebne sednice Vlade na kojoj je i on učestvovao.

Ukazao je da je konstatovano da je Beograd sve izraženije žarište, gde ima sve više problema sa širenjem korona virusa, zbog čega, kaže, žurimo da završimo novu bolnicu u Batajnici.

Vučić: Pad BDP u 3. kvartalu samo 1,3 odsto, najbolji u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas novinarima da je Srbija, prema najnovijoj fleš prognozi, imala pad BDP-a u trećem kvartalu od 1,3 odsto, što je trenutno najbolji rezutlat u Evropi.

Kaže da se čekaju podaci za još neke zemlje, ali da ćemo svakako biti prvi ili drugi po rastu od minus 1,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Vučić sa vladom o KiM, BDP-u i Kovidu 19

Predsednik je preneo novinarima da su na posebnoj sednici Vlade, kojoj je i sam prisustvovao, tri teme bile ključne – Kosovo i Metohija, BDP i epidemija kovida 19.

“Govorili smo o tri važne teme i o tome kako da pozicioniramo zemlju u narednom periodu”, rekao je Vučić novinarima.