Балканско умрежавање за заједнички просперитет

Балканско умрежавање за заједнички просперитет

02/11/2020 Off By BERB

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на министарском панелу у завршници трећег Дигиталног самита Западног Балкана који је одржан у Тирани, да је од изузетне важности да економије региона остану на путу дигиталне реформације и умрежавања ка одрживом, климатски неутралном и ресурсно ефикасном региону у оквиру европских интеграција.

„Наша заједничка визија мрежа нове генерације као главне снаге економског раста сада се може и треба проширити у нашој међусобној борби против социјалних и економских изазова које је глобално наметнула пандемија ковид-19“, поручила је Матић.

Министарка је подсетила да су значајни кораци у Дигиталној агенди за западни Балкан већ учињени применом Споразума о смањењу цена услуга роминга у јавним мрежама мобилне комуникације у региону западног Балкана, који је потписан на другом Дигиталном самиту западног Балкана у Београду прошле године, који ће довести до укидања роминга 1. јула 2021.

„Смањење цена роминг услуга и укидање роминга засновано на европском моделу, донеће финансијске уштеде и лакшу комуникацију за грађане, док ће истовремено допринети развоју дигиталне економије, регионалне сарадње и бржој примени нових технолошких решења“, рекла је Матић.

„За нас је балканско умрежавање природан и ефикасан начин за постизање заједничког просперитета економија у региону и његово повезивање са јединственим тржиштем Европске уније, док је претња коју је донела пандемија изазвала још један снажан подстицај за заједничко деловање и умрежавање, као део наше вишегодишње посвећености регионалној сарадњи и повезивању“, закључила је министарка Матић.

Трећи Дигитални самит одржан је у оквиру Берлинског процеса и Акционог плана за регионално економско подручје (МАП-РЕА) за Западни Балкан, са представницима влада из региона на високом нивоу, Европске комисије, Савета за регионалну сарадњу, пословне заједнице и релевантних актера, а главне теме самита биле су повезивање са мрежом и услугама, поверење и сигурност, дигиталне вештине и дигитална економија.