Министарка Кисић Тепавчевић посетила Сигурну кућу у Београду

Министарка Кисић Тепавчевић посетила Сигурну кућу у Београду

01/11/2020 Off By BERB

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић посетила је Сигурну кућу у Београду поводом обележавања двадесет година од оснивања прве Сигурне куће у Србији и овом приликом је поручила да све институције у држави треба да раде као тим како би насиље у породици на време било препознато, а починиоци кажњени.

”Лично осећам велику трему и одговорност што стојим испред вас. Ваши погледи и осмеси ваше деце говоре ми да осећате да сте на безбедном месту. Многе жене су године и деценије провеле у патњи и тузи, често се осећајући посрамљено пред собом и породицом. Ви сте те које сте погледале истину у очи, смогле снаге и потражиле помоћ на правом месту”, рекла је министарка Кисић Тепавчевић.

Како је истакла министарка Кисић Тепавчевић жртве породичног насиља морају знати да никада више неће бити саме и да ће држава учинити све да се оне уздигнуте главе поново врате друштву којем припадају и којем могу да пруже велики допринос.

„Снага једне државе управо зависи од снаге њених жена и деце. Да би се неко осећао снажним пре свега треба да се осећа сигурним. Свесни смо чињенице да је велики број жртава породичног насиља које у овом моменту пате, те апелујем на све да потраже помоћ, да имају где да дођу и да ће држава Србија бринути о њима, да имају место где ће се осећати сигурно и да ће им се пружити подршка за даљи самосталан живот“, поручила је министарка Кисић Тепавчевић

Како је истакла министарка Кисић Тепавчевић Закон о спречавању породичног насиља из 2016. године је много помагао у пружању помоћи жртвама насиља у породици, као и да је Град Београд учинио много да систематски стане и помогне сигурним кућама.

”То није питање само Града Београда, већ свих нас. Сви морамо да делујемо као велики тим – Влада, руководиоци Сигурних кућа, тужилаштва, судови, полиција, како би на време препознали насиље и казнили починиоце. Не смемо да затварамо очи пред насиљем, морамо одмах да реагујемо и сачувамо оно што је најсветије у сваком друштву, а то је породица”, нагласила је Кисић Тепавчевић.

Министарка Кисић Тепавчевић је поручила корисницама Сигурне куће да је ресорно Министарство безусловно увек ту за њих и изразила наду да ће до следеће годишњице те установе бити смањен степен насиља у породици.

Обележавању јубилеја прве Сигурне куће у Србији присуствовали су и координаторка Весна Станојевић, градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и заменик градоначелника Горан Весић.