Михајловићева: Приоритет у новом ресору бржа реализација инвестиција и ефикаснија јавна предузећа

Михајловићева: Приоритет у новом ресору бржа реализација инвестиција и ефикаснија јавна предузећа

01/11/2020 Off By BERB

“Нисам нарочито поносна на оно што затичем, али зато сам ту, да поправим, уредим и одем, баш као што је било у ресору грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Сектор енергетике и рударства исувише је важан за Србију и њен развој и за њене грађане, и нема времена да било ко у овом ресору не да све од себе”, рекла је у интервјуу за “Блиц”, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Упитана за прве кораке и приоритете на челу новог ресора, Михајловићева је рекла да ће тежиште бити на убрзаној реализацији започетих инвестиција на много транспарентнији начин, да морају да се знају све ствари унутар пројекта, да постоји одговорност за оне који касне.

„Поред инвестиција, важно је и повећање ефикасности предузећа у сектору, са свим што то носи, и ту очекујем велики рад директора и синдиката, и то заједно. Такође, много више него до сада биће тежиште на заштити животне средине. Отпочињаћемо и неке нове пројекте, а оно што је посебно важно је потпуно стављање рампе за све мешетаре којих у овом сектору има веома много“, рекла је Михајловићева.

Говорећи о директорима предузећа из ресора, она је рекла да јој се “чини да неки не схватају колико су одговорне и важне функције на којима се налазе да би радили за грађане ове земље” и да ће “морати да се мења начин рада у неким предузећима”.

“Мене ни пре шест година, као ни сада, није занимало како се зове директор “Србијагаса”, докле год ово предузеће послује како треба. Међутим, и тада и сада врло одговорно тврдим да је “Србијагас” могао много боље и да промене, које су неминовне, зависе од директора. Енергетика је много више од тога да ли је директор кадар СПС или неке друге странке, она је важна за бржи привредни раст, за квалитетнији живот грађана“, рекла је потпредседница Владе.

Одговарајући на коментаре да је “министарка по укусу запада”, Михајловићева је подсетила да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре сарађивало са највећим светским компанијама и наши партнери су били од Немачке, ЕУ, САД, до Кине, Русије, Турске и Азербејџана.

“Наравно да су значајни односи са свим партнерима у свету, јер је енергетика стратешки важна, и важно спољнополитичко питање. За нас је важно да сарађујемо и да имамо и нове партнере, у односу на оне које имамо тренутно. Све што се ради, сваки корак који се направи у овом сектору, биће у интересу Србије и њених грађана. Кроз економски споразум из Вашингтона, а први корак је студија изводљивости која ће се радити, треба да учинимо све како би језеро Газиводе се користило на добробит свих јер је оно важан природни ресурс у овом делу Србије. Зашто не размишљати и о пројектима у којима би учествовали и Срби са Косова, као и страни партнери. Поделе као у доба Хладног рата, мислим да су одавно превазиђене“, рекла је Михајловићева.

Она је оценила и да од тога колико ће трајати влада много важније како ће се искористити то време, да се ради сваки дан уради највише што се може за грађане. “Не може да се дозволи да људи у Србији чекају на прикључак за електричну енергију више од 120 дана, да због недовољног квалитета струје у неким деловима земље људима страдају кућни апарати. Много новца држава опредељује за овај сектор. Тај новац ће неко сад да контролише, и додатно, мораће да се објасни зашто већ данас ствари нису боље“, рекла је Михајловићева.