Михајловићева о женама у Влади: Све очи биће упрте у нас, треба даље да рушимо стереотипе

Михајловићева о женама у Влади: Све очи биће упрте у нас, треба даље да рушимо стереотипе

01/11/2020 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, рекла је у интервјуу за “Блиц” да Србија први пут има 50 одсто жена у Влади и да ће све очи ће бити упрте у њих и њихов рад.

“С обзиром колико сам се дуго борила да буде више жена у политичком и јавном животу, још више ће ми бити драго да постижу резултате. Дакле, очи су упрте у све нас, и треба да се потрудимо још више да рушимо стереотипе. Надам се да ће у новој влади Србија коначно добити и закон о родној равноправности за који није било сагласја унутар претходне Владе и једног Министарства”, рекла је Михајловићева.

Она је додала да ово не значи да је Србија постала у потпуности родно равноправно друштво. “Нисмо, пуно је још препрека за жене, дискриминације, стереотипа… Кад је саопштено да ће жене чинити половину владе, добијала сам поруке како је, ето, довољно бити жена па бити у влади. То је толико понижавајуће, као да се подразумева да ако сте мушкарац онда треба да водите свет”, наводи Михајловићева.

Коментаришући именовање Гордане Чомић за нову министарку за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Михајловићева је рекла да за њу избор Чомићеве није изненађење и да се она она и раније залагала за родну равноправност. “И тада, и сада, има визију како се ствари померају и баш зато је нападају сви. Опозиција је очајна јер на њеном примеру виде шта су могли да постигну, а пропустили су. Додатни разлог што је нападају је и тај што изгледа не схватају да се времена мењају. И њој и свим члановима и чланицама владе, желим велики успех у раду јер сваки наш корак напред је много корака за сваког грађанина и грађанку ове земље”, рекла је Михајловићева.

Упитана да ли мисли да би СНС требало на изборе 2022. године да изађе самостално или заједно са другим странкама, Михајловићева је рекла да “политички гледано, свако тражи да има што већу подршку”.

“С друге стране, мислим да има много малих странака које не могу да добију ни изборе за месне заједнице, а наслоњени су на СНС и тако се преко сигурних леђа остварују. Ја сам за чисте рачуне са партнерима. За почетак, не волим да црвеним за неке који нису из СНС, а праве грешке. Као друго, потребни су нам најбољи и најквалитетнији, а не они који су само у политичкој странци да би били негде. Увек сам за сарадњу између СНС и странака мањина, и за њих треба да стварамо услове, а сви други нек уђу у утакмицу”, рекла је Михајловићева.

 

 

Фото: Танјуг/Сава Радовановић