SKUPŠTINA SRBIJE: PODRŠKA SVIH POSLANIČKIH GRUPA OBAVEZNOJ VAKCINACIJI

SKUPŠTINA SRBIJE: PODRŠKA SVIH POSLANIČKIH GRUPA OBAVEZNOJ VAKCINACIJI

16/04/2015 Off By
vakcinacijaIZMENE SU PREDLOŽILA 234 POSLANIKA, A RASPRAVI O TOJ TEMI U PARLAMENTU PRISUSTVOVAO JE I MINISTAR ZDRAVLJA ZLATIBOR LONČAR, KOJI JE NAGLASIO DA JE NJHOVO USVAJANJE STVAR ZDRAVLJA DECE I NACIJE I DA JE TUŽNO DA U 21. VEKU PRIČAMO O NEČEMU ŠTO JE ODAVNO REŠENO

Ranka Čičak

IZMENE Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje predviđaju obaveznu vakcinaciju, dobiće podršku svih poslaničkih grupa, a u raspravi o tom aktu čuli su se i predlozi za pooštravanje kaznene politike za roditelje koji odbiju vakcinisanje dece.
Izmene su predložila 234 poslanika, a raspravi o toj temi u parlamentu prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je naglasio da je njhovo usvajanje stvar zdravlja dece i nacije i da je tužno da u 21. veku pričamo o nečemu što je odavno rešeno.
Naprednjak Mileta Poskurica obrazložio je ispred poslanika Zakon, poručivši da se na društvenim mrežama iznose stavovi o vaksinisanju bez ikakvog racionalnog dokaza i uporišta i da su roditelji odbijali pojedine vakcine, poput MMR i TO, što je dostiglo zabrinjavajući nivo.
“Usvajanjem ovog Zakona olakšava se posao lekarima i šalje poruka roditeljima da vakcinišu svoju decu i da ne podležu uticajima protiv imunizacije. Zakonske izmene će skloniti barijeru koju lekari imaju u susretu sa roditeljima”, kazao je Poskurica.
Poruka demokrate Dušana Milosavljevića je da se predloženim Zakonom ne nameću vakcine, već da se omogućava bezbedna zdravstvena slika naše populacije: “Ne mogu da poverujem da u 21. veku postoji srednjovekovni strah od vakcina koji šalju ljudi koji nisu iz struke”, rekao je Milosavljević, naglašavajući da je imunizacija spasila mnogo više ljudskih života nego bilo koja druga medicinska metoda.
Iz SDS je poručeno da poslanici usvajanjem predloženih zakonskih izmena treba da pošalju snažnu poruku da je vakcinacija obavezna i da je jako bitno da građani Srbije to shvate.
Zoran Živković iz Nove stranke smatra da je usvajanje ovog Zakona korak napred u poboljšanju zdravstvenog sistema Srbije, ali poručuje da ima još mnogo važnih stvari koje treba poboljšati.
Iskustvo, kako je napomenuo, jasno pokazuje da vakcinacija ima više pozitivnih nego negativnih posledica, kojih u stvari i nema. Poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović zatražio je najoštrije kazne za one koji šire propagandu protiv vakcinisanja, te upitao koje će biti predviđene kazne za roditelje koji će i posle ovog Zakona odbbiti vakcinaciju svoje dece.
Za poslanike SVM imunizacija je najefikasniji i najsigurniji način za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, a poručuju da je ona spasila čovečanstvo i da to objašnjava potrebu za njom. Podršku predloženim izmenama najavile su i poslaničke grupe SDPS, SPO-DHS S i JS, iz koje je apelovano na roditelje da se usredsrede na stručnu javnost i donesu odluku o vakcinisanju, jer “lobiji koji se međusobno bore baš i ne mare za ljudske živote”. Zakonske izmene podržava i LSV, koja ukazuje i da u predlogu zakona nije dovoljno razjašnjena kaznena politika, jer će oni roditelji koji ne vankcionišu decu platiti novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara, ali će deca i dalje ostati nevakcinisana.<


SRBIJA

vlada154ZA GODINU DANA POSLANICI USVOJILI 193 ZAKONA

NAJAKTIVNIJI POSLANIK OD AKTUELNIH 250, RAČUNAJUĆI GOVORE I REPLIKE BIO JE POSLANIK OPOZICIONE NOVE STRANKE VLADIMIR PAVIĆEVIĆ KOJI

 

janko-veselinovicSKUPŠTINA SRBIJE: KO SE KRIJE IZA EKONOMSKOG KOKUSA?

VESELINOVIĆ JE PREDSEDNICU SKUPŠTINE MAJU GOJKOVIĆ PITAO DA LI JE KOKUS “PO POSLOVNIKU SKUPŠTINE ZASNOVANO TELO ILI JE

 

 

uskrsUSKRŠNA POSETA BATAJICI: NEMA SUKOBA U VOJSCI

U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI JA MISLIM DA JE UNAPRED BILO URAČUNATO DA CELU ČETU IZGUBITE, ŠTO NA GAĐANJIMA, ŠTO

 

 

SKUPSTINA-SEDNICAIZGLASAN LEKS SPECIJALIS

ZA ZAKON JE GLASALO 173 POSLANIKA VLADAJUĆE KOALICIJE, DOK JE DEVET POSLANIKA OPOZICIJE BILO PROTIV JER SU ZASTUPALI