FORUM “ŽENE U POLITICI”: RUŠENJE STEREOTIPA O ŽENAMA VODI DRUŠTVO NAPRED

FORUM “ŽENE U POLITICI”: RUŠENJE STEREOTIPA O ŽENAMA VODI DRUŠTVO NAPRED

16/04/2015 Off By

 

ženskoZORANA MIHAJLOVIĆ, KOJA JE PREDSEDNICA VLADINOG KOORDINACIONOG TELA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST, REKLA JE DA ŽENE MORAJU DA BUDU JEDNAKO ZASTUPLJENE U POLITIČKOM ŽIVOTU, ALI I U BIZNISU NAVODEĆI DA JE DANAS U SRBIJI ZA 16 ODSTO MANJE ZAPOSLENIH ŽENA NEGO MUŠKARACA

ŽENE u javnom životu u Srbiji imaju odgovornost da promovišu sposobnost, efikasnost i ženstvenost u politici i da svakodnevno naprave bar jedan korak ka rušenju stereotipa, jer je to način da društvo povedemo napred, izjavila je danas potpredsednica vlade dr Zorana Mihajlović.
“U narednom periodu možemo zajedno da rušimo stereotipe i da učinimo da bude više žena u politici, jer je to baza budućeg ekonomskog razvoja i ekonomske samostalnosti za žene, a samim tim i privrednog razvoja Srbije”, rekla je Mihajlovicevá otvarajući međuregionalni forum “Žene u politici”.
Zorana Mihajlović, koja je predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, rekla je da žene moraju da budu jednako zastupljene u političkom životu, ali i u biznisu navodeći da je danas u Srbiji za 16 odsto manje zaposlenih žena nego muškaraca.
Ona je rekla da je jedna od četiri žene u srpskoj vladi koja ima 19 članova i da se svakodnevno sa njima bori protiv stereotipa u vezi sa rodnom neravnopravnošću.
Mihajlovićeva je kazala da kada razmišlja o ženama u politici pomisli na Margeret Tačer i njenu misao “kada želite nešto da kažete pitajte muškarca, a kada želite nešto da uradite pitajte ženu”.
Ukazujući da na svetu ima samo 20 žena predsednica ili premijerki država, Mihajlovicevá je upitala da li to znači da je politika i dalje polje u kojem se mnogo više priča, nego radi.
Navela je da žene moraju da se izbore protiv svih vrsta nejednakosti, naročito protiv negativnih stereotipa seksualnosti koji sasvim sigurno postoje i koji su uzrok diskriminaciji, ali i mentalnog i psihičkog nasilja.
Navodeći da i žene imaju takve stereotipe Mihajlovicevá je ocenila da se pitanja poput “da li želite još dece” retko ili nikada ne postavljaju muškarcima.
Mihajlović je rekla da žene treba da budu zajedno i da vladin i nevladin sektor treba da stvore uslove da se žene bave politikom.<


DANAS

skonusBEOGRAD: PRIVREDNI FORUM MLADIH 2015 OD 21. DO 23. APRILA

  CILJ PROJEKTA JE DA OKUPI PREDSTAVNIKE PRIVREDE, AKADEMSKE ZAJEDNICE, DRŽAVE I STUDENATA KAKO BI SE UTICALO NA

 

 

eko-tabakovicDELEGACIJA NBS NA PROLEĆNOM ZASEDANJU MMF

  TOKOM PROLEĆNOG ZASEDANJA, NA KOJEM ĆE SE RAZMATRATI AKTUELNO STANJE SVETSKE PRIVREDE, DELEGACIJA REPUBLIKE SRBIJE ĆE NA

 

branislavSUDBINA ODUZETE IMOVINE – NOVA KNJIGA BRANISLAVA GULANA, NOVINARA, PUBLICISTE I KNJIŽEVNIKA

U UVODU KNJIGE AUTOR NAVODI DA «NASLEDNICI IMOVINE, ODUZETE I OTETE POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA ČEKALI SU VIŠE

 

vlada154ZA GODINU DANA POSLANICI USVOJILI 193 ZAKONA

NAJAKTIVNIJI POSLANIK OD AKTUELNIH 250, RAČUNAJUĆI GOVORE I REPLIKE BIO JE POSLANIK OPOZICIONE NOVE STRANKE VLADIMIR PAVIĆEVIĆ KOJI