Urednica Rada Komazec uručila nagradu pesniku Novici Đuriću

Urednica Rada Komazec uručila nagradu pesniku Novici Đuriću

24/10/2020 Off By BERB

U organizaciji najstarije i jedine srpske novinsko -izdavačke kuće  na Kosovu i Metohiji “JEDINSTVO” – Panorama održani su tradicionalni pesnički susreti “Lazar Vučkovič” koji su zagazili u šestu deceniju života.

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade za najbolju objavljenu poeziju u časopisu Stremljenja između dva Susreta pripala je pesniku iz Podgorice Novici Đuriću.

Njegova poezija  bavi se  egzistencijalnim pitanjima  čovekovog nastanka i nestanka, njegovog udesa i trajanja , zalazeći u srž  bića i jezika , proširujući pri tom duhovne granice, značenja i vertikale. U jezgru poezije je rodoljublje i stoicizam, svetinje i svetitelji, ali i dom i zavičaj kao stajno mesto i duhovni vidikovac – navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

Po rečima odgovorne urednice časopisa Stremljenja Rade Komazec, koja je i predsednica žirija nagrade “Lazar Vučković”ovi susreti su manifestacija koja čuva i vrednuje  srpsku pisanu reč, na mestu gde je nastala  i gde je danas najugroženija .

“Na ovom turbulentnom prostoru sa kojeg se u kontinuitetu potiskuju Srbi, jezik nije samo izražajno sredstvo već simbol identiteta i slobode.  Upravo ovaj događaj čuva i neguje srpski jezik i srpsku pisanu reč na našem Kosovu.  Pesnici su ti koji  kreativno koriste jezik i pretaču u stihove u kojima su dva dana uživali  ljubitelji poezije na Kosovu i Metohiji – kazala je urednica Komazec  i dodala da je srpskom narodu na Kosovu i Metohiji dodatne muke zadaje globalni problem  epidemije koronavirus što je uslovilo da se i ovi pesnički susreti redukuju i održe uz poštovanje epidemioloških mera.