Мали поново министар финасија

Мали поново министар финасија

21/10/2020 Off By BERB

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је рекао да је добио понуду да води ресор финансија у новом сазиву владе и истакао да је најава нових избора најкасније до 3. априла 2022. године подстрек министрима да буду што бољи у свом раду.

„Ако имате јаку економију, нове фабрике које се отварају, ако имате новца у буџету, онда можете да се борите против вируса корона, можете да градите клиничке центре, болнице, да повећавате плате медицинским радницима, који су наши хероји. Онда можете да се борите за интересе српског народа на Косову и Метохији. Што сте јачи економски и стабилнији, можете да се бавите и људским правима и реформама у области владавине права и евроинтеграција, можемо да јачамо и нашу одбрамбену индустрију. Економија прожима све“, објаснио је Мали.

Министар финансија је нагласио да смо пре неколико година били последњи по стопи раста у Европи, а сада смо први према проценама Међународног монетарног фонда (ММФ).

„Као што каже ММФ, ове године бићемо први у Европи када је стопа раста економије у питању. Али, председник Александар Вучић је дефинисао још један амбициозан циљ, а то је да следеће године по стопи раста, као и 2020. године такође будемо на првом месту“, рекао је Мали.

Он је истакао да ће наредних дана бити познато у ком проценту ће бити повећане плате у јавном сектору.

„Ми у Србији треба да схватимо какво је економско чудо урађено у претходних година, јер ми у овом тренутку говоримо чак и о повећању плата. Постоји ли нека економија која може да се похвали таквим резултатима у условима пандемије вируса корона?“, навео је Мали.

Подсетио је и да је договорено да ће минимална цена рада бити увећана  за 6,6 одсто, као и пензија за 5,9 одсто од 1. јануара следеће године.

Министар финансија се осврнуо и на, како је оценио, неосноване критике поводом задужења Србије.

„Не улазе сви уговори у јавни дуг, већ само део уговора који се de facto реализује на терену. С друге стране, враћају се и дугови који доспевају. Грађани Србије треба да знају да је наш јавни дуг апсолутно под контролом, да смо много бољи и од развијенијих европских земаља. Такође, важно је знати и да држимо ниво јавног дуга испод 60 одсто, што је ниво Мастрихта. У овом тренутку јавни дуг је 57 одсто, а подсетићу да смо имали велике мере економске помоћи у износу од око 5,8 милијарди евра за подршку привреди и грађанима“, објаснио је он.

Говорећи о пројектима Америчке развојне агенције (DFC) у Србији, Мали је истакао да је њихов долазак снажан сигнал за све инвеститоре, за сву економску јавност и грађане Србије да су америчке компаније заинтересоване за улагања.

„Очекујем да ће то подстаћи многе друге инвеститоре да дођу у Србију и искористе погодности које наша земља нуди. Зато су важне економске реформе. Ми желимо још више фабрика, да градимо аутопутеве, да Србија буде проткана мрежом путева на крају  мандата ове владе. Желимо да ревитализујемо и железницу. То су ствари за које живимо“, рекао је министар.

Како је објаснио, кредити и гарантна шема допринеће још већем економском подизању Србије.

„Погледајте гарантну шему коју смо урадили за ублажавање последица вируса корона. Реч је о две милијарде евра, а гарант за те кредите је држава Србија. Кредити су усмерени на микро, мала и средња предузећа. До краја године сигурно ће две милијарде евра бити искоришћено. То је новац који је ушао у мала предузећа, чиме смо подстакли њихову ликвидност и обезбедили новац да преживе. DFC жели да то подигне на још виши ниво, а сада преговорамо око услова, о каматним стопама, да ли ће кредити бити на седам или чак 10 година. Било би сјајно када би успели да повећамо рочност тих кредита“, рекао је он.

Министар Мали је навео да се не одустаје од пројекта „Србија 2025“.

„Боримо се да достигнемо наш циљ, а то је да на крају 2025. године просечна плата у Србији буде 900 евра, а просечна пензија око 430. Реч је о амбициозним циљевима, који су јасно и прецизно дефинисани, са којима излазимо пред грађане Србије и за које ћемо се борити“, рекао је Мали.

Осврнуо се и на резерве злата Србије, за које је истакао да га имамо довољно, што нам даје могућност да спроводимо одговорну економску политику, да контролишемо курс динара, али и инфлацију, као и стабилност у буџету.

„Злато на светском нивоу достиже рекордне цене. Подаци о стопи инфлације, која је на рекордно ниском нивоу, о курсу који се и поред највеће економске кризе није променио и стабилан је, довољно говори у прилог томе колико смо безбедни“, закључио је Мали.