Vučić: Vanredni parlamentarni izbori najkasnije 3. aprila 2022.

Vučić: Vanredni parlamentarni izbori najkasnije 3. aprila 2022.

20/10/2020 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd / Foto: Tanjug

 

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani zajedno sa predsedničkim, najkasnije 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

 

“Postavili smo pitanje (na sednici Predsedništva SNS) da li ćemo sve uzeti sami u svoje ruke i šta su ciljevi. Mi smo danas definisali šest osnovnih cilejva”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sednice Predsedništva SNS.

Vučić je naveo da je plan vlade borba za zdravlje građana – borba protiv epidemije koronavirusa, izgradnju bolnica, povećanje kapaciteta i izgradnju novih kliničkih centara.

Među tačkama je i borba za interese Srbije na Kosovu i da bude spremna za razgovore i kompromis i borba protiv mafije.

“Neće biti kompromisa oko poštovanja elementarnih ljudskih prava, neće moći niko da tuče ni migrante, ni bilo koga drugoga”, naglasio je Vučić.

Četvrti i peti cilj su očuvanje samostalnosti i samostalno odlučivanje Srbije, kao i ubrzane reforme.

“Posebno rešavanje problema u okviru vladavine prava i evropskih integracija, imaćemo novo ministasrtvo za ljudska prava i društveni dijalog, takva ministarstva su postojala i kod članica EU.

Kao šesti cilj, Vučić je naveo ekonomsko osnaživanje zemlje.

“Da imamo rast od preko šest odsto… To su visoko postavljeni ciljevi, strahovito visoko postavljena lestvica… U naredne tri godine, zbirno, moramo da budemo prvi u Evropi, to je cilj”, rekao je lider SNS-a.

Vučić je rekao i da će SNS nastaviti saradnju sa Socijalističkom partijom Srbije, ali u nešto izmenjenom formatu. Kazao je i da će lider socijalista Ivica Dačić biti izabran za novog predsednika Skupštine Srbije.

“I lično sam učestvovao u razgovorima sa ljudima koji su prešli izborni prag. Već osam godina imamo vrlo dobru saradnju sa SPS-om, imali smo nešto drugačija viđenja kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti, više sam ja prihvatio Dačićeve predloge, nego on moje”, rekao je Vučić.

Lider naprednjaka rekao je i da je imao priliku danas da bolje upozna lidera SPAS-a Aleksandra Šapića koji nije tražio ništa, već su razgovarali samo o budućnosti zemlje. SPAS će u novoj vladi imati jedno ministarsko mesto, najavio je Vučić.

Ograničen mandat vlade

Na pitanje novinarke N1 na osnovu kog člana Ustava je skratio mandat nove Vlade, Vučić je rekao da nije on Vladi ograničio mandat, već da je to dogovor unutar stranke.

“Imamo većinu u Skupštini i Vladi, i na osnovu toga, mislim da je fer da narodu kažemo šta mislimo”, kazao je predsednik.

“Da znaju da je ovo štih proba, da godinu i po dana moraju da rade danonoćno, da bismo izgurali u teškim uslovima, i po pitanju kovida i pregovora o Kosovou i Metohiji, i užasno teške situacije u ekonomiji”, dodao je Vučić.

Na potpitanje da li su građani onda glasali za “štih probu”, Vučić je rekao da građani nisu glasali za “štih probu”, već za Vladu koja će godinu i po dana voditi zemlju.

“I nije ona moja, to je Vlada Srbije, da nam nečije štih probe ne bi završile s tim da imamo najnižu stopu rasta u Evropi i da nemamo nijednu novu bolnicu”, poručio je.

Naglasio je da je nova Vlada proba za ministre, da li su spremni da, kako je rekao, “udare aždaju po glavi”.

Konačan sastav Vlade u nedelju

Vučić je izjavio i  da ima nekoliko nedoumica u vezi sa sastavom nove Vlade Srbije i najavio da će konačan sastav biti saopšten u nedelju, 25. oktobra, nakon sednice predsedništva SNS.

“Biće tu i vanstranačkih osoba, i ljudi iz drugih stranaka, biće dobra vlada”, kazao je.

Na pitanje novinara o najavi borbe protiv mafije, Vučić je rekao da će dosadašnji ministar policije Nebojša Stefanović ubuduće obavljati “važan posao u sektoru bezbednosti”.