Vojska Srbije pomaže đacima u seoskim školama na Pešteru

Vojska Srbije pomaže đacima u seoskim školama na Pešteru

14/10/2020 Off By BERB

Đacima osnovnih škola “Jovan Jovanović Zmaj” u selu Raždaginja i “Rifat Burdžević Tršo” u selu Karajukića Bunari u opštini Sjenica, pripadnici Vojske Srbije darovali su knjige u izdanju Medija centra “Odbrana” i zaštitna sredstva za borbu protiv virusne infekcije Kovid-19. U školama su održana i predavanja o temi prepoznavanja i prijavljivanja nadležnim organima neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Pomoć seoskim školama uručila je delegacija koju je predvodio načelnik Grupe za civilno-vojnu saradnju Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO potpukovnik Saša Antanasijević, a predavanje osnovcima održali su predstavnici Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Prema rečima potpukovnika Antanasijevića, u okviru civilno-vojne saradnje uručeni su kompleti knjiga za  školske biblioteke u dvema školama u opštini Sjenica i 2.000 zaštitnih maski za profesore i učenike.

– Našu aktivnost podržali su i predstavnici opštine Sjenica,  predsednik Skupštine opštine Rejhan Kurtović i zamenik predsednika Opštine Zdenko Kočović, a zahvalio bih predsedniku Opštine Sjenica Munibu Mujagiću i posebno stanovnicima Sjenice koji pružaju veliku podršku u realizaciji svih aktivnosti civilno-vojne saradnje – istakao je potpukovnik Antanasijević i dodao da će u narednom periodu biti realizovan i projekat civilno-vojne saradnje „Vojni lekar na selu“ u naseljima na Pešteru.

Kako je istakao predsednik Skupštine opštine Sjenica prof. dr Rejhan Kurtović, Vojska Srbije je danas imala veoma značajnu aktivnost – donaciju školama i održavanje edukativnih predavanja učenicima.

– Mi smo kao lokalna samouprava podržali ovu aktivnost. Cilj nam je da zajedno sa vojskom pomognemo našim građanima – istakao je predsednik Kurtović i dodao da je povodom održavanja vojne vežbe “Sadejstvo 2020” stanovništvo pripremljeno posebno u onim područjima gde će vežba biti održana.

Direktorka škole “Jovan Jovanović Zmaj” Satka Ademović zahvalila je predstavnicima Vojske Srbije i opštine Sjenica na današnjoj poseti i istakla da je jedan od ciljeva i zbližavanje učenika i pripadnika naše vojske.

– Veoma smo zadovoljni posetom, vrata naše škole uvek su otvorena za njih, prvenstveno jer je prvi put da imamo posetu ovakvog tipa. U ime zaposlenih i učenika ove škole zahvalila bih svima, posebno Vojsci Srbije i nadam se da ćemo uspešno sarađivati i u budućnosti – poručila je direktorka Ademović.

Direktor škole “Rifat Burdžević Tršo” Muzafer Bibić zahvalio je pripadnicima Vojske Srbije na današnjoj poseti i na tome što su održali veoma važna predavanja, kao i na donaciji knjiga i zaštitnih maski za učenike i profesore.

Vojska Srbije je u okviru svoje treće misije i do sada pružala pomoć stanovništvu na području Peštera. Kad god je bilo potrebno pomogla je u izgradnji puteva i vodovoda, raščišćavanju snežnih nanosa i vodosnabdevanju lokalnog stanovništva tog kraja.

Starijim meštanima dobro su poznati vojni lekari, a akcije „Vojni lekar na selu“ i „Selu u pohode“, koje su sprovođene u najudaljenijim selima Pešterske visoravni, naišle su na dobar prijem.

Današnje aktivnosti civilno-vojne saradnje Vojske Srbije posvećene su najmlađima, uz težnju da se doprinese unapređenju odvijanja nastave u seoskim školama, u složenim uslovima sprečavanja širenja virusne infekcije Kovid-19.