Zajedno do kvalitetnog obrazovanja

Zajedno do kvalitetnog obrazovanja

14/10/2020 Off By BERB

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa izdavačima udžbenika, nastavljaju projekat uvođenja savremenih informacionih tehnologija u obrazovanje.

Zahvaljujući podršci izdavača, koji su se odazvali pozivu Kabineta predsednice Vlade i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, projekat sada započinje za sve gimnazije u Srbiji.

Izdavači će u okviru projekta donirati digitalne udžbenike u vrednosti većoj od 60 miliona dinara, i počev od 15. oktobra 2020. godine svi digitalni udžbenici koji postoje za prvi razred gimnazije biće dostupni i nastavnicima i učenicima do kraja školske godine.

Projekat uvođenja savremenih informacionih tehnologija u obrazovanje započet je još 2017. godine, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja i prilagođavanja potrebama savremenog doba.

U školskoj 2018/19., kroz pilot-projekat, opremljeno je 2.000 digitalnih učionica u osnovnim školama, nastavnici su prošli edukaciju i dobili digitalne udžbenike.

Projekat je nastavljen u 2019/20. opremanjem novih 10.000 učionica i obučavanjem 10.000 nastavnika takođe u osnovnim školama, koji su osim obuke i opreme dobili i kvalitetan digitalni obrazovni sadržaj za rad sa učenicima.

Ovaj projekat je pokazao svoju dalekovidost, kvalitet i važnost u momentu kada je proglašeno vanredno stanje i ceo obrazovni sistem bio primoran da se u rekordno kratkom roku prebaci na onlajn nastavu.

Važno je napomenuti da su, u momentu kada je proglašena pandemija, svi izdavači otvorili svoje obrazovne platforme za slobodno korišćenje svim nastavnicima i učenicima osnovnih škola, bez obzira na to da li je njihova škola bila deo projekta Vlade i Ministarstva.

Na ovaj način su pokazali svoju društvenu odgovornost i pomogli stotinama hiljada đaka u Srbiji da lakše završe prethodnu školsku godinu.

 

Foto: Vlada Srbije