Чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије

Чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије

09/10/2020 Off By BERB

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархејијем.

Премијерка Брнабић истакла је у разговору да је чланство у Европској унији кључни спољнополитички приоритет Србије и да је европска будућност Западног Балкана важна за стабилност целог региона.

Брнабић је истакла да ће наставак реформи бити приоритет будуће Владе Србије. Она је нагласила да је циљ свих реформи које Србији спроводи на путу ка ЕУ, бољи живот грађана.

Брнабић и комесар Вархеји разговарали су о Годишњем извештају Европске комисије о напретку Републике Србије. Председница владе је рекла да је значајно то што су економски критеријуми у извештају позитивно оцењени.

Председница Владе Србије и комесар Вархеји посебно су разговарали о Економско-инвестиционом плану Европске комисије за Западни Балкан. Планом су предвиђена бесповратна средства у износу од девет милијарди евра из ИПА фондова и још 20 милијарди евра средстава од међународних финансијских институција за регион Западног Балкана, за период од 2021. до 2027. године. Брнабић је оценила да је овај план додатан подстицај и помоћ за наставак реформских процеса и да ће допринети расту БДП и јачању економија. Као приоритетни, издвојени су пројекти у области инфраструктуре, обновљивих извора енергије, зелене економије и дигиталне инфраструктуре.