Протестне ноте

Протестне ноте

07/10/2020 Off By BERB

Саопштење Министарства спољних послова поводом протеста који је изражен албанској амбасади у Београду, као и медијских навода о албанској протестној ноти Београду.

Министарство спољних послова позвало је данас амбасадора Републике Албаније у Републици Србији Иљира Бочку, ради уручивања ноте у којој је изражен најоштрији протест поводом изјава датих током заједничке седнице влада Републике Албаније и тзв. Косова, одржаној 02. октобра 2020. године у Тирани, а пре свега оне која се тиче укидања границе између Албаније и Косова и Метохије. Такве изјаве које имплицирају уједињење Албаније и српске покрајине Косова и Метохије и стварање Велике Албаније представљају оправдан разлог за забинутост, како Републике Србије, тако и осталих држава региона опредељених за очување стабилности и интензивирање сарадње у региону.

У ноти је указано и на свакодневне напоре које највиши званичници Републике Србије улажу у циљу развијања билатералних политичких и свих других односа са суседним земљама и приближавању ставова о којима не постоји сагласност и, у том смислу, изражено очекивање да ће се и највиши званичници Републике Албаније, убудуће уздржавати од давања изјава које нарушавају билатералне односе Републике Србије и Републике Албаније и могу дестабилизовати регион.

Поводом навода из појединих медија о уручивању протестне ноте албанског Министарства  спољних послова дипломатским представницима Републике Србије у Албанији, Министарство спољних послова Републике Србије саопштава да је привремени отправник послова Aмбасаде  Србије у Тирани позван у албанско Министарство спољних послова 06. октобра  2020. године ради уручивања протестне ноте, али је он одбио да прими ноту због неприхватљивих ставова изнетих у истој.