Изјава начелника Полицијске управе Шабац Зорана Јевђенића

Изјава начелника Полицијске управе Шабац Зорана Јевђенића

07/10/2020 Off By BERB

„Апсолутно су нетачне тврдње Будимира Павловића, председника Градске изборне комисије, да је синоћ шест пута звао полицију и да су припадници полиције дошли само испред зграде општине Шабац.

Зарад истинитог информисања јавности, морам да напоменем да је Павловић синоћ у свега два наврата позивао полицију, која је поступила у оба случаја. Прво је око 20:20 часова пријавио да се испред зграде општине Шабац окупио већи број грађана који не дозвољавају члановима ГИК-а да напусте општину, а потом је око 20:40 часова пријавио и да су неке особе ушле у зграду и онемогућавају рад Градске изборне комисије. Идентични догађај, да су непознате особе ушле у зграду, у исто време полицији је пријавила још једна особа, а по свим пријавама полиција је одмах поступила и о свему је обавештено Основно јавно тужилаштво у Шапцу.

Одмах пошто је Павловић, око 20:20 часова, пријавио први догађај на лице места упућена је патрола полиције, која је утврдила да се на неких 20-ак метара од зграде општине налази група људи, који су рекли да су дошли како би заштитили изборну вољу грађана. Том приликом није било никаквог нарушавања јавног реда и мира, нити је било ко блокирао улазе зграде општине Шабац у којој је заседала Градска изборна комисија.

Имајући у виду да је у међувремену добијена и друга пријава Павловића, припадници полиције ушли су у зграду општине и утврђено је да нема никаквог нарушавања јавног реда и мира, а подносилац пријаве се није појавио, нити се било ко од затечених особа жалио да има неких противзаконитих радњи.

Такође, полицију је, 40 минута након поноћи, позвала и особа која се представила као супруга Будимира Павловића, која је пријавила да је њен муж затворен у згради општине од стране непознатих лица. Припадници полиције одмах су изашли на лице места и утврђено је да испред општине више нема окупљених грађана, да су сва светла у згради угашена, а није примећено присуство било кога у објекту који је био закључан. Полиција је, такође, у више наврата током ноћи обилазила зграду општине и стање је остало непромењено. И о овој пријави, као и о горепоменуте три, обавештено је Основно јавно тужилаштво у Шапцу.

 Позивам Будимира Павловића, али и све друге политичке актере у Шапцу, да не злоупотребљавају полицију зарад сопствених политичких обрачуна и то изношењем бројних неистина. Да су о јучерашњем поступању полиције изнете нетачне информације потврдили су данас и они сами, пошто је синоћ Небојша Зеленовић тврдио да полиција није реаговала и изашла на лице места, а данас је прича промењена да смо били само испред зграде општине. Очигледно је реч о покушају обмане јавности у циљу нарушавања угледа и рада припадника ПУ Шабац.“

Београд

Број: 706/20

07. октобар 2020. године