Председник Вучић се састао са делегацијом Светске банке

Председник Вучић се састао са делегацијом Светске банке

01/10/2020 Off By BERB

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Светске банке коју је предводила регионална директорка Светске банке за Западни Балкан, Европу и Централну Азију Линда Ван Гелдер.

Током сусрета председник Вучић и представници Светске банке разговарали су о напретку агенде за привредни раст, програму Европске уније „Зелени раст“, као и иницијативи мини Шенгена.

„Србија је по привредном расту у претходна три квартала лидер у Европи“, истакао је председник Вучић и додао да је све што је Србија до сада урадила позитивно оцењено од стране најкредибилнијих светских финансијских институција, као што су Светска банка и Међународни монетарни фонд. Он је изразио задовољство сарадњом са представницима Светске банке, који су много допринели развоју српске економије.

Саговорници су посебно истакли важност реформе и унапређења ефикасности јавног сектора, што ће знатно утицати на привредни раст кроз подстицање инвестиција, флексибилност финансијских инструмената за компаније у Србији, обучавање радне снаге, подизање продуктивности и унапређење пословног амбијента. Спровођење ових реформи омогућиће Србији да достигне стопу раста од преко 5% већ следеће године.

Тема данашњег сусрета са делегацијом Светске банке била је и имплементација европског развоја кроз зелени раст, што ће Србији обезбедити средњорочну конкурентност, приступ тржиштима ЕУ и флексибилност животне средине.

Председник Вучић је замолио представнике Светске банке да иницијативу регионалног економског повезивања (мини Шенген) приближе нашим партнерима из окружења и предоче им економске бенефите које ова иницијатива може да има за све земље у региону. Тим пре што прве анализе Светске банке указују на то да би увођење мини Шенгена довело до великих уштеда у трошковима трговинске размене од чак 10% до 14% на годишњем нивоу.

 

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл