Srebrna maska domaći inovativni proizvod – novi borac protiv KOVID-19

Srebrna maska domaći inovativni proizvod – novi borac protiv KOVID-19

30/09/2020 Off By BERB

Na tržištu Srbije uskoro će se pojaviti novi proizvod „Srebrna maska”, nastao kao rezultat povezivanja, uz posredovanje Privredne komore Srbije (PKS), dve domaće proizvodne kompanije „Koloida“ i „Galenike farmacije“. „Srebrna maska” je proizvedena primenom savremenih nanotehnologija, pri čemu se joni srebra i zeolit putem ultrazvučne jonizacije trajno integrišu u tkaninu što predstavlja dodatni nivo zaštite. Maske će se proizvoditi u veličinama za decu i odrasle, a biće dostupne na tržištu do sredine oktobra.

Partnerstvo „Galenike farmacije” i „Koloida”, nastalo nakon inicijalnog povezivanja uz posredovanje PKS predstavlja odličan model za stvaranje domaćih inovativnih proizvoda, konkurentnih i na međunarodnom tržištu. „Očekujem da će ova saradnja biti odličan primer drugima da se povezuju, razmenjuju ideje, razrađuju rešenja i kreiraju kvalitetne proizvode. Privredna komora Srbije uvek će biti institucionalna podrška domaćoj prerađivačkoj industriji i njenim nastojanjima da stvori nove vrednosti“, izjavila je Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS, prilikom obilaska proizvodnog pogona kompanije „Galenika farmacija” u Petrovcu na Mlavi.

“Kompanija ‘Koloid’ koja ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji i razvoju proizvoda na bazi srebrnih jona, povezala je svoju tehnologiju sa tehnologijama ’Galenika farmacije’ i zajedno smo razvili ‘Srebrnu masku’ – novi, poboljšani vid zaštite od patogenih mikroorganizama. Inovativna samočisteća maska obogaćena je srebrnim jonima i zeolitom, koji su trenutno najpouzdanija prirodna zaštita od patogenih mikroorganizama. Joni srebra i zeolit su ultrazvučnom jonizacijom integrisani u troslojnu zaštitnu tkaninu, imaju jako svojstvo neutralizacije patogenih mikroorganizama, nisu samo zaštitna barijera, već i blokator“, objasnio je Božidar Backović, generalni direktor „Koloida“ i dodao da portfolio kompanije čine preparati za negu kože lica i tela, kao i preparati za jačanje imuniteta i opšteg stanja organizma.

„Od početka pandemije Kovid -19, svi proizvodni kapaciteti ‘Galenike farmacije’ usmereni su na proizvodnju nesterilnih hirurških maski, kao i na razvoj drugih proizvoda sa ciljem sprečavanja širenja virusa SARS-CoV-2. Dnevno proizvedemo 200.000 maski u tri smene. Saradnja sa ’Koloidom’ predstavlja za nas izuzetno veliki i inovativni značaj u razvoju novih tehnologija na zadovoljstvo obe firme. Nadamo se da ćemo još dugo sarađivati sa ’Koloidom’ i sa drugim strateškim partnerima“, istakla je direktorka kompanije „Galenika farmacija” Ljiljana Topić. Kompanija ima oko 50 različitih medicinskih sredstava upisanih u registar medicinskih sredstava koje vodi Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), a proizvodi sterilne i nesterilne komprese, flastere, hanzaplaste, zavojne i sanitetske materijale, auto-apoteke, ormariće i torbice za prvu pomoć.

Prateći aktuelnu situaciju obrazovnog sistema koji se ove godine odvija pod novim, otežanim okolnostima, a u želji da pomognu i podrže osnovne škole širom Srbije, „Galenika farmacija“ će, u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković i kompanijom „Koloid“, pokrenuti humanitarni projekat prilikom koga će prvih 100.000 proizvedenih maski biti donirano đacima prvih razreda svih osnovnih škola u Srbiji.

 

Foto: Privredna komora Srbije